Inca un focar de gripa aviara in Codlea. Peste 100.000 de curcani vor fi ucisi

Facebook
Twitter

Un alt doilea focar de gripa aviara H5N1 a fost depista la o ferma de curcani din Codlea, ferma aflata in apropierea celei in care a fost depistat primul focar.

Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arata ca intre cele trei ferme comerciale exista un raport de cauzalitate, acestea utilizand in comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje si pentru colectarea cadavrelor.

Ferma BRAVCOD SRL – F5, apartine aceluiasi agent economic si are un efectiv de 113.407 de curcani.

In acest moment, se realizeaza uciderea pasarilor (cu respectarea normelor de protectie a animalelor) si ingroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea actiunii se preconizeaza a fi in data de 31.01.2023, urmand ca in urmatoarele 3-4 zile sa fie finalizata uciderea si ingroparea pasarilor din Ferma 1, si  ulterior a celor din Ferma 5.

Citeste si: Proiect: 1 milion de lei pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita

In zona de protectie se afla 9 exploatatii comerciale de pasari, din care 5 ferme sunt cu profilul de crestere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) si 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar in zona de supraveghere se mai gasesc alte 17 exploatatii comerciale, din care 3 ferme de crestere curcani, 3 ferme de broiler, o ferma de gaini de reproductie, 10 de gaini ouatoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspectii clinice si recoltari de probe.

De asemenea, in zonele de restrictii se afla 2 abatoare si o statie de incubatie.

In zonele de protectie si supraveghere, stabilite in urma declararii focarelor, sunt mentinute masurile de restrictie severe privind circulatia persoanelor, animalelor si a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

Nici o pasare de curte si nici un mamifer domestic nu trebuie sa intre sau sa iasa din exploatatiile din zonele de restrictie, fara autorizarea autoritatii competente.

Pentru exploatatiile din afara zonelor de restrictie, continua aplicarea masurilor de supraveghere si control, astfel incat sa se poata interveni rapid, in eventualitatea depistarii unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Toate exploatatiile cu pasari sunt inspectate de un medic veterinar, care procedeaza la inspectia sau examenul clinic al pasarilor domestice si, dupa caz, la prelevari de probe in vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectarii, medicul veterinar verifica respectarea conditiilor de biosecuritate.

Orice crestere a morbiditatii sau a mortalitatii, precum si orice scadere importanta inregistrata in datele de productie in exploatatii trebui semnalata de indata autoritatii competente sau medicului veterinar de libera practica.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploatatiile din zonele de restrictie, pe o raza de 10 km in jurul focarelor confirmate. Rezultatele testarii PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel ca in momentul de fata nu mai sunt inregistrate suspiciuni de boala.

Masurile prevazute in decizia CLCB se vor mentine cel putin treizeci de zile de la data incheierii operatiunilor preliminare de curatare si dezinfectie a exploatatiilor infectate, in conformitate cu legislatia aplicabila.

Focarele au fost notificat la Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (WOAH), au fost informate Institutul National de Sanatate Publica si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania si urmeaza a fi organizata o videoconferinta cu structurile teritoriale pentru aplicarea masurilor de control specifice.

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania au fost convocati pentru discutarea masurilor suplimentare de biosecuritate care vor fi instituite in fermele comerciale de pasari, pentru a preveni raspandirea bolii.

Totodata, au fost notificate tarile vecine din afara spatiului comunitar (Serbia, Republica Moldova si Ucraina).

Toate masurile si actiunile intreprinse de ANSVSA au scopul de a impiedica raspandirea virusului si astfel, de a proteja industria avicola din tara noastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE