Prognoza ANM: seceta pedologica la grau, in aproape toata tara

Facebook
Twitter

Seceta pedologica moderata si puternica se mentine in cultura graului de toamna, pe suprafete din Moldova, Dobrogea, Oltenia si Muntenia, arata prognoza ANM, din intervalul 12-18 aprilie.

„Continutul de apa in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), pe suprafete extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia si Muntenia, local estul si sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in Maramures, Crisana si Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul si estul Munteniei, estul, sud-estul, izolat nordul Dobrogei, estul Moldovei”, precizeaza specialistii ANM.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Oltenia, pe suprafete extinse din Dobrogea si Crisana, local nordul si nord-vestul Banatului, nordul, izolat estul Moldovei, vestul, nord-vestul si estul Munteniei, nord-vestul Maramuresului.

Citeste si: Barbu(MADR): unul dintre cele mai vechi sisteme de irigatii din tara se reabiliteaza

Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua in bune conditii in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie in semanaturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic si pe terenurile unde se mentin deficite de apa in sol.

„In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna se vor afla predominant in fazele de infratire (80-100%) si alungirea paiului (40-100%). Cultura de rapita va parcurge infrunzirea, alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (10-100%), precum si inflorirea (10-30%) in cea mai mare parte a tarii. La pomii fructiferi se vor inregistra inmugurirea, dezmugurirea, cresterea frunzelor si inflorirea in majoritatea plantatiilor, precum si legarea rodului la cais si la speciile timpurii de cires. In toate podgoriile, la vita-de-vie predominante vor fi fazele de inmugurire, dezmugurire si cresterea frunzelor”, sustin agrometeorologii.

De asemenea, speciile prasitoare, floarea-soarelui si porumb infiintate pana la aceasta data se vor afla la germinare-rasarire si local aparitia primelor frunze, extinzandu-se la nivelul tarii suprafetele agricole insamantate. La sfecla de zahar se vor semnala primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-50%), iar la cartoful pentru consum se va continua plantatul in centrul, estul si sudul tarii.

Specialistii ANM sustin ca lucrarile agricole in camp (arat, pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, taieri si tratamente fitosanitare in vii si livezi) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Din punct de vedere meteorologic, in aceasta perioada va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in toate zonele de cultura. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11 si 25 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 13 grade Celsius in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 18 si 31 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii, iar cea minima se va incadra intre 3 si 18 grade Celsius la nivelul intregului teritoriu agricol, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 15 si 22 grade Celsius, in majoritatea regiunilor, limite optime continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile semanate pana la aceasta data.

Din punct de vedere pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, izolat sub forma de aversa, in prima parte a intervalului, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE