Prognoza ANM: vreme mai calda decat normalul perioadei in urmatoarele doua saptamani. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

Vremea se a anunta a fi mai calda decat normalul perioadei, iar ploile vor fi reduse, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 9-21 aprilie.

In Banat, in prima saptamana de prognoza, desi valorile termice vor varia usor de la o zi la cealalta, se vor situa cu mult peste normele caracteristice perioadei, astfel incat temperaturile maxime vor avea medii intre 24 si 26 de grade, iar cele minime intre 8 si 10 grade.

A doua saptamana va debuta cu o racire semnificativa, dar pana la finalul acesteia se vor apropia de norme, conditii in care maximele vor fi de la 10 la 20 de grade, iar minimele de la 4 la 6 grade, mediat regional. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in intervalul 16…21 aprilie.

In Crisana, vremea va fi cu mult mai calda decat in mod caracteristic perioadei, in intervalul 8 – 15 aprilie, cu medii ale valorilor termice maxime intre 22 si 28 de grade si ale minimelor intre 16 si 18 grade.

Citeste si: APIA: plati de 10,5 miliarde de lei pentru 2023

Dupa acest interval se va raci accentuat, iar maximele vor scadea la 14 grade, mediat regional, si minimele la 4 grade, dupa care vor tinde spre un normal, aceasta insemnand 18 grade ziua si 6 grade noaptea. Va ploua pe arii relativ extinse in a doua saptamana a intervalului de prognoza.

In Transilvania, in primele trei zile de prognoza, maximele vor fi in crestere, cu medii de la 24 la 26 de grade, apoi, pana in 15 aprilie vor avea variatii intre 20 si 24 de grade, dupa care vor scadea semnificativ la 16 grade, in urmatoarele doua zile, si se vor redresa usor spre finalul intervalului de prognoza, la 18 grade mediat regional.

Temperaturile minime vor varia intre medii de 2 si 8 grade, cu cele mai scazute valori in zilele de 9 si 10 aprilie si din nou intre 18 si 21 aprilie. Ploi vor fi pe arii restranse si in general slabe, cu o probabilitate mai mare din 14 aprilie.

In Maramures, luni, marti si miercuri, vremea se va incalzi, cu medii ale maximelor de la 22 la 26 de grade si cele ale minimelor de la 6 la 10 grade.

Dupa aceasta data vor urma doua episoade de racire: primul, in zilele de 12 si 13 aprilie, si al doilea, care va fi semnificativ, in intervalul 16 – 19 aprilie. Astfel, mediat regional, valorile diurne vor varia intre 12 si 22 de grade, iar cele nocturne intre 4 si 8 grade. Probabilitatea de ploaie va deveni ridicata dupa data de 16 aprilie si pana la finalul intervalului.

In Moldova, pana in data de 15 aprilie, vremea nu va avea variatii mari din punct de vedere termic. Mediile maximelor vor varia intre 22 si 26 de grade, iar minimele intre 6 si 10 grade.

In perioada 15 – 17 aprilie, se va raci accentuat, astfel incat ziua vor fi 16 grade mediat regional, iar noaptea 4 grade, apoi vor mai fi doar usoare variatii. Regimul pluviometric va fi deficitar in mare parte a intervalului, ploi slabe urmand a se semnala pe suprafete restranse, indeosebi dupa data de 16 aprilie.

In Dobrogea, vremea va fi usor mai calda in prima saptamana de prognoza, cu medii ale maximelor ce vor varia intre 22 si 24 de grade si ale minimelor intre 8 si 12 grade.

Urmatoarea saptamana aduce o racire substantiala, cu un regim termic ce nu va avea variatii prea mari pe parcursul intervalului si se va situa, mediat regional, la valori diurne de 18 grade si nocturne de 8 grade. Ploi vor fi putine in cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai mare dupa 13 aprilie.

In Muntenia, regimul termic se va situa peste cel caracteristic perioadei in intervalul 8 – 16 aprilie, chiar daca valorile maxime vor avea usoare variatii, intre medii de 24 si 26 de grade, iar cele minime intre 8 si 12 grade.

In zilele de 17, 18 si 19 aprilie se va raci semnificativ, astfel ca ziua vor fi temperaturi, mediat regional, de 18 grade, iar noaptea de 6 grade, iar pana la sfarsitul intervalului vor mai creste usor. Ploile se vor semnala cu o probabilitate mai mare in a doua saptamana de prognoza.

In Oltenia, vremea va fi in general frumoasa si calda in prima saptamana de prognoza, cu valori maxime ce se vor situa, mediat regional, intre 24 si 26 de grade si minime intre 8 si 10 grade.

Intre 15 si 17 aprilie se va raci brusc, astfel incat regimul termic diurn va cobori spre 18 grade, apoi va mai urca usor, la 20 de grade, in timp ce pe timpul noptilor se vor consemna in jur de 6 grade. Deficitul pluviometric va fi accentuat in majoritatea zilelor din interval, sansele de ploaie fiind mai ridicate doar la finalul perioadei de referinta.

La munte, vremea va fi mai calda decat normalul perioadei in prima saptamana, cu variatii termice de la o zi la alta. Mediile de temperatura se vor incadra, la maxime, intre 12 si 16 grade, iar la minime intre 2 si 6 grade. Dupa data de 15 aprilie, se va raci accentuat, cu maxime ce vor ajunge la 6 grade, mediat regional, si minime la -2 grade. Probabilitatea ca precipitatiile sa se manifeste cu caracter local va fi mai ridicata dupa data de 17 aprilie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE