Carne contaminata cu Salmonella retrasa de la vanzare si amenzi de peste 45.000 de lei, in urma unor controale

Facebook
Twitter

Comisarii pentru protectia consumatorilor au acordat amenzi in valoare de 45.000 de lei.  De asemenea, mai multe loturi de produse din carne de pui au fost oprite, temporar, de la comercializare, dupa ce s-a descoperit ca acestea sunt contaminate cu Salmonella.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), angajatii institutiei se afla in plina campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui aflate la vanzare in magazinele din Romania.

In urma actiunilor de control desfasurate, in ceea ce priveste carnea de pui clasica, comercializata in tara, au fost prelevate probe care au fost trimise la laboratoarele de analiza autorizate, in domeniu, de pe teritoriul Romaniei.

Citeste si: Prognoza ANM: vremea se raceste din nou in urmatoarele zile. Care sunt sansele de precipitatii?

O prima parte a rezultatelor acestor analize releva urmatoarele aspecte: probele prelevate in judetul Vrancea, la organe de pui de la Agricola International, comercializate in magazinul Lidl din Focsani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis; probe prelevate in depozitul Penny din comuna Stefanestii de Jos, judetul Ilfov, din pui si organe de pui marca „Hanul Boieresc”, produse de Vanbet, au fost confirmate cu Salmonella Infantis si Salmonella Enteritidis; probe prelevate in magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca „Hanul Boieresc”, produse de Vanbet, au fost confirmate cu Salmonella Infantis si Salmonella Enteritidis; probe prelevate in magazinul Penny Bucurestii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca „Hanul Boieresc”, au fost confirmate cu Salmonella; probe prelevate in magazinul Metro Baneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca „Coco Rico”, produsa de Aaylex, au fost confirmate cu Salmonella; probe prelevate in magazinul Metro Baneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsa de Agricola International, au fost confirmate cu Salmonella.

ANPC precizeaza ca, in cazul identificarii Salmonella spp. drept criteriu de siguranta a alimentelor in probele de alimente de origine animala, conform legislatiei europene, vor fi aplicate o serie de masuri.

Astfel, in cazul depistarii Salmonella spp., in probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animala si Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, in probele de carne proaspata de pasare, care se regasesc la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt retinute oficial si retrase de la consumul uman.

In cazul depistarii de Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium in probele de carne proaspata de pasare si de Salmonella spp. (toate tipurile de Salmonella), in alte probe de produse de origine animala, recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din loturi de carne proaspata de pasare, respectiv produse de origine animala, care nu au fost livrate catre unitatile de vanzare cu amanuntul, cu exceptia depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializarii catre consumatorul final decat dupa ce au fost supuse unui tratament termic care sa asigure eliminarea acestui risc, intr-o unitate de procesare autorizata sanitar-veterinar, urmata de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricatie, care sa ateste ca lotul este corespunzator microbiologic, atunci cand nu exista garantii suficiente ca tratamentul termic a eliminat pericolul.

„Regulamentele Europene nr. 178/2002, 853/2004, 625/2017, 2073/2005, care legifereaza domeniul sigurantei alimentare, de la furajare, pana la produs finit, mentioneaza ca identificarea microbiologica a Salmonelei spp. in carnea proaspata de pasare/produse din carne proaspata de pasare este neconforma, fiind un indicator al lipsei sigurantei alimentare si implica masuri corective conform legislatiei specifice.

Prevederile legislative prezentate sunt armonizate in legislatia nationala de catre Autoritatea Sanitara Veterinara si de Siguranta Alimentara, care are in atributii aplicarea acestora si care a fost informata atat de laboratoarele care au depistat bacteria Salmonella la probele prezentate de catre ANPC, cat si de institutia noastra, direct”, a subliniat ANPC.

Ca urmare a prelevarii de probe la produsele suspicionate a fi infectate, comisarii ANPC au aplicat, pana in acest moment, amenzi contraventionale in valoare de peste 45.000 lei si au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate in spatiile verificate.

Ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost directionate catre distrugere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE