Beneficiile agriculturii de precizie si modalitati de implementare – ghid in 5 pasi

Facebook
Twitter

Implementarea tehnologiilor de ultima generatie in practicile agricole poate aduce beneficii semnificative in afacerea ta, cum ar fi cresterea randamentului si optimizarea resurselor utiizate. 

Potrivit unui studiu realizat de Precedence Research, dimensiunea pietei globale a agriculturii de precizie a fost evaluata la 9,31 miliarde USD in anul 2022 si se estimeaza ca va depasi 26,8 miliarde USD pana in 2030, cu o rata de crestere anuala compusa (CAGR) de 14.13%. 

Aceste cifre reflecta directia in care agricultura globala se indreapta si subliniaza necesitatea de adoptare a tehnologiilor de precizie de catre fermierii moderni. In continuare, vei descoperi beneficiile agriculturii de precizie si un ghid in cinci pasi, prin care o poti pune in practica. 

Pasul 1: Evaluarea necesitatilor si a obiectivelor

Fiecare afacere are caracteristici si provocari unice si, de aceea, este necesar sa stabilesti ce iti doresti sa obtii prin implementarea agriculturii de precizie. Spre exemplu, daca productia unei culturi scade, poti avea ca obiectiv cresterea randamentului pana la sfarsitul sezonului. Totodata, daca iti propui sa reduci consumul de apa cu 15% in urmatorul sezon agricol, poti folosi tehnologiile de precizie pentru irigarea adaptata nevoilor fiecarei culturi.

Dupa ce stabilesti toate obiectivele si nevoile afacerii tale, urmatorul pas este sa evaluezi tipurile de tehnologii disponibile. Acestea pot include utilizarea senzorilor de sol, care iti pot oferi informatii in timp real despre umiditatea solului, sau a dronelor, pentru cartografierea terenului si monitorizarea culturii.  

Pasul 2: Planificarea si bugetarea 

Odata ce ai identificat obiectivele si tehnologiile potrivite, trebuie sa realizezi un plan de implementare. Acesta include etape clare, termene precise si resurse necesare pentru fiecare etapa. Practic, poti structura un plan care urmeaza acesti pasi esentiali: 

 • administrarea echipamentelor, a tehnologiilor si a aplicatiilor mobile; 
 • colectarea si analiza datelor de teren; 
 • identificarea riscurilor si aplicarea masurilor de ajustare; 
 • implementarea si monitorizarea strategiei; 
 • analiza costurilor de productie si imbunatatirea reputatiei producatorului pe piata. 

In plus, este necesar sa cauti surse de finantare adecvate, pentru a sustine dezvoltarea afacerii tale. Foloseste un calculator de credit pentru firme si afla care este suma maxima pe care o poti imprumuta, perioada contractului, precum si ratele lunare. Daca ai un SRL, SA, PFA, II sau IF si apelezi la un credit de la o Institutie Financiara Nebancara (IFN), beneficiezi de:  

 • pana la 100.000 RON, cu aplicare 100% online si aprobare rapida;    
 • pana la 235.000 RON pentru investitii sau capital de lucru, unde vei beneficia si de sprijinul unui consilier; 
 • pentru sumele pana in 35.000 RON, vei avea nevoie doar de un document: extrasul de cont pe ultimele 3 luni, iar pentru sume mai mari, va mai fi necesara si ultima balanta disponibila;   
 • perioada de rambursare de 12, 24, 36 sau 48 de luni, in functie de tipul de credit ales;   
 • costuri variabile in functie de indicele ROBOR la 6 luni;    
 • posibilitatea de amanare a ratei pentru 30 de zile, o singura data pe perioada contractului. 

Pasul 3: Investitiile in echipamentele necesare 

Agricultura de precizie se bazeaza pe utilizarea unor echipamente de ultima generatie precum senzorii, dronele, sistemele GPS etc. 

Spre exemplu, dronele agricole iti permit sa vezi cultura fara sa te deplasezi pana la ea, cartografiaza terenul, supravegheaza bolile si daunatorii si transmite informatii in timp real privind stadiul culturii. Sistemele GPS pot fi instalate pe orice utilaj agricol cu servodirectie si vor efectua cu maxima acuratete diverse lucrari agricole. 

Pasul 4: Instalarea, configurarea si integrarea sistemelor  

Echipamentul trebuie instalat de catre personal calificat, pentru a se asigura functionarea corespunzatoare a acestuia. Deoarece fiecare afacere are cerinte specifice, tehnologia trebuie configurata astfel incat sa corespunda nevoilor sale exacte. 

In plus, integrarea sistemelor si a echipamentelor este fundamentala pentru obtinerea unei imagini complete a proceselor agricole. Spre exemplu, un expert va sti sa pozitioneze senzorii in zonele critice si sa asigure transferul de date in timp real catre un sistem de analiza, astfel incat sa poti lua masurile necesare in timp util. 

Pasul 5: Evaluarea rezultatelor si imbunatatirea continua 

Dupa implementarea si utilizarea tehnologiilor de precizie, evalueaza constant rezultatele obtinute. Datele colectate te pot ajuta sa identifici tendintele si, astfel, poti lua decizii informate privind gestionarea culturii. 

In plus, este necesar sa fii deschis la imbunatatirea constanta, sa ajustezi planurile si sa adopti noi tehnologii, pe masura ce acestea apar. 

Asadar, agricultura de precizie este viitorul agriculturii moderne, iar adoptarea ei poate aduce beneficii semnificative afacerii tale din domeniul agricol. 

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE