drone agricole

Utilajele autonome, viitorul agriculturii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tehnologia are un rol din ce în ce mai mare în viața noastră de zi cu zi – și se dezvoltă cu o viteză nemaivăzută. În ziua de azi, avem în buzunare supercalculatoare cu putere de calcul cu ordine de mărime mai mare decât primele computere (care ocupau etaje întregi) pe care le folosim, în majoritatea timpului, pentru a citi știri, asculta muzică sau pentru a juca de exemplu sloturile accesibile în secțiunea NetBet pacanele online. Aceleași dispozitive ne fac, în același timp, viața mai ușoară: ele oferă acces facil la informații și comunicare, deseori cu comandă vocală.

Dar aceeași tehnologie ne promite schimbări pe o scară mult mai largă, aducând schimbări majore în transport, industrie și agricultură, printre altele, prin introducerea de utilaje agricole autonome.

Automatizare în agricultură

Agricultura necesită un volum de muncă enorm, ceea ce se poate face doar cu un număr mare de angajați. Adică necesita, pentru că tehnologia își face simțită deja prezența și în acest domeniu.

În loc de inspecții personale, specialiștii pot acum programa drone care să verifice lanurile sau livezile la orice oră din zi, pentru a identifica dăunătoarele sau bolile din timp. Aceleași instrumente pot verifica alimentarea cu apă a plantelor și colecta orice alte date necesare pentru ca fermierii să poată să decidă ce măsuri trebuie luate – și a le lua cu o precizie nemaivăzută, numai în zonele unde este nevoie.

Instrumentele tehnologice pot ajuta agricultorii la eficientizarea lucrărilor agricole, a utilizării de îngrășăminte și agenți de protecția plantelor, să monitorizeze constant sănătatea culturilor, și pe termen lung, să crească volumul și calitatea produselor. De asemenea, investițiile în automatizare pot reduce costurile pe termen lung.

Investitorii, din ce în ce mai interesați în automatizarea agriculturii

Conform unei analize Reuters citat de biziday.ro, investitorii arată un interes crescut în startupurile care doresc să dezvolte utilaje agronome „smart”, autonome. Aparent, faptul că mașinile autonome nu au adus până acum rezultatele scontate au descurajat investițiile în acest domeniu și au determinat investitorii să caute oportunități de a sprijini dezvoltarea unor utilaje mai simple.

Companiile de transport automatizat promițeau rezultate precum flote întregi de taxiuri care funcționează fără a fi nevoie de șoferi. Se pare, însă, că dezvoltarea unui automobil care să conducă mai sigur și mai eficient ca un șofer uman s-a dovedit a fi mai greu decât credeau cercetătorii. Comparativ, dezvoltarea unui utilaj agricol autonom – care nu trebuie să reacționeze instant în trafic, precum o mașină autonomă – este mult mai simplă. Și investitorii și-au dat seama de acest lucru și acum se reorientează către agricultură.

Utilaje „smart” sunt mai simple

„Ne concentrăm pe autonomie ‘undeva’ în loc de autonomie ‘peste tot’ pentru că aici este valoarea în acest moment”, spunea Gavin Jackson, CEO al companiei britanice Oxbotica care se ocupă de dezvoltarea de software pentru vehicule autonome. Compania, adusă drept exemplu de analiza Reuters, se ocupă de dezvoltarea de vehicule cu utilizare în unele segmente mai specifice, precum transportul de marfă pe drumuri lăturalnice, aparate de minerit, tractoare sau motostivuitoare autonome.

Oxbotica, spre exemplu, se concentrează asupra lansării unor vehicule autonome în zone fără trafic, precum mine sau zone izolate. Outrider, o companie americană, dezvoltă utilaje autonome de transport marfă care nu părăsesc niciodată curtea depozitelor.

Brandurile majore, interesate de această direcție

Brandurile majore din industria utilajelor sunt și ele interesate de această direcție. John Deere sau Caterpillar, furnizori renumiți de utilaje, au investit recent în dezvoltarea automatizării produselor proprii. Deere & Co, spre exemplu, a achiziționat o serie de startupuri active în acest domeniu, printre care și Bear Flag Robotics, un dezvoltator de tractoare autonome.

Ce beneficii aduce automatizarea în agricultură?

În primul rând, utilajele autonome pot ușura criza forței de muncă în agricultură. Agricultorii vor putea scăpa, printre altele, de zilele în care trebuie să conducă ore în șir – ei vor putea programa tractorul și combina, lăsând utilajul să facă treaba singur.

De asemenea, utilizarea unor utilaje precum dronele pot îmbunătăți eficiența producției prin folosirea inputurilor precum pesticidele și îngrășămintele cu precizie, sau eficientizarea unor procese precum plantarea prin utilizarea dronelor.

Tehnologia va putea ajuta agricultorii să producă mai mult cu costuri comparabile cu cele actuale sau mai mici. Iar în viitor, vor apărea probabil tehnici de cultivare complet noi, construite în jurul automatizării, care vor schimba profund natura industriei agricole

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE