Agricultura de precizie sau cum cresteti productivitatea prin integrarea tehnologiei – 4 beneficii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intr-o lume competitiva si dinamica, agricultura nu poate sta pe loc, iar eficientizarea procesului agricol devine nu doar un deziderat, ci o necesitate. Agricultura de precizie sau 4.0, cum mai este denumita, se foloseste de tehnologii de ultima generatie si instrumente inteligente pentru obtinerea unor productii mai mari. 

Concret, agricultura de precizie presupune utilizarea dronelor agricole si a utilajelor monitorizate prin GPS, care pot executa lucrarile in camp. In plus, aveti acces la aplicatii agricole ce va vor facilita monitorizarea si realizarea lucrarilor de la distanta.

Agricultura de precizie presupune si realizarea unor analize de sol, cu ajutorul carora puteti alege cele mai bune solutii pentru o recolta bogata. Totodata, instrumentele ultramoderne contribuie la un management mai eficient al culturilor, de la coordonarea lucrarilor mecanizate, pana la aplicarea masurilor fitosanitare.

Scopul agriculturii de precizie este de a obtine productii mai mari si calitative prin intermediul tehnologiei, de a va usura munca si de a gestiona in mod eficient resursele. Mai precis, ce beneficii ofera agricultura de precizie? Iata care sunt 4 dintre ele:

  1. Cresterea productivitatii

Exista mai multi factori care influenteaza productia, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, iar cei mai importanti se refera la:

  • asigurarea conditiilor optime pentru dezvoltarea plantelor;
  • fertilizarea rationala;
  • masuri fitosanitare eficiente.

Agricultura de precizie permite crearea unor conditii optime pentru dezvoltarea corecta a plantelor, ceea ce va duce la cresterea productivitatii. Prin intermediul tehnologiei veti putea obtine cele mai bune recomandari pentru protectia semintelor si culturilor.

Utilajele vor primi comenzi prin GPS si vor distribui cantitatile si tipurile de ingrasamant potrivite pentru ca plantelor sa li se asigure necesarul de elemente nutritive.

Totodata, in culturi pot aparea diversi daunatori si boli. Prin intermediul tehnologiei care sta la baza agriculturii de precizie, veti putea aplica in mod controlat tratamentele exact in zonele afectate. Acest lucru este posibil datorita analizelor si monitorizarii constante de care veti beneficia.

  1. Scaderea costurilor

Prin monitorizarea culturilor veti putea gasi din timp solutii optime pentru combaterea diverselor boli, a daunatorilor si a buruienilor. In lipsa unor masuri fitosanitare eficiente si aplicate la timp, productia poate fi mai slaba cantitativ si calitativ, iar cultura distrusa partial ori chiar in totalitate.

Din aceasta perspectiva, agricultura de precizie devine cea mai buna solutie din punct de vedere financiar, pe termen lung.

Mai exact, prin instalarea de sisteme GPS pe utilajele agricole puteti asigura un control mai bun asupra combustibilului folosit. In acest mod veti putea preveni risipa, iar costurile vor fi reduse.

In ceea ce priveste resursele de apa, acestea vor fi gestionate cu atentie pentru a nu fi irosite. Veti putea programa cu usurinta sistemul de irigatii in functie de nevoile culturii si conditiile meteorologice.

Prin urmare, va asigurati, pe de-o parte, o buna monitorizare a culturii, pentru a evita pierderile de recolta, iar pe de alta, utilizati eficient resursele. Datorita acestor factori, investitia facuta la inceput se va amortiza in timp.

Totodata, economisiti timp pretios. Toate tehnologiile ce stau la baza agriculturii de precizie pot fi gestionate foarte usor chiar si de pe smartphone. Astfel, nu va trebui sa mai mergeti pe teren pentru a evalua cerintele culturilor. Indiferent ca este vorba despre irigatii, monitorizarea utilajelor, fertilizare sau insamantare, totul poate fi realizat si de la distanta. De pilda, puteti folosi AgSolutions Finder, un instrument inteligent ce va permite accesul la recomandari personalizate in functie de informatiile introduse. Totul este simplu de folosit si nu necesita inregistrare.

  1. Prevenirea distrugerii solului

Prin intermediul agriculturii de precizie, veti controla exact cantitatea de ingrasamant, fungicide si erbicide care se utilizeaza. Datorita acestei functii de care beneficiaza echipamentele agricole si a monitorizarii constante, solurile nu vor fi supraincarcate.

Cantitatile mari de produse ce sunt folosite in culturi provoaca prejudicii mediului inconjurator, din cauza faptului ca ajung in apa raurilor si a lacurilor.

  1. Imbunatatirea calitatii solului

Prin folosirea agriculturii de precizie veti sti ce specii de plante sunt potrivite pentru terenul unde doriti sa infiintati culturile. In plus, veti avea acces la informatii legate de cantitatea de ingrasaminte pe care o puteti folosi, astfel incat sa imbunatatiti calitatea solului.

Asadar, agricultura viitorului inseamna folosirea tehnologiilor si a instrumentelor de ultima generatie pentru a obtine cele mai bune rezultate cu un minimum de efort. Odata ce veti opta pentru aceste practici agricole moderne, veti reusi sa puneti bazele unei agriculturi durabile, cu impact minim asupra mediului.

 

Sursa foto: freepik

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE