azot

Azomures planuieste sa reia productia de ingrasaminte. Care este cauza deciziei?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Compania Azomures a anuntat ca planuieste sa reia productia de ingrasaminte, odata cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive. Totusi, reluarea operatiunilor depinde si de disponibilitatea gazului in Romania.

“Comisia Europeana a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor si companiilor mari consumatoare de energie, asa cum este industria fertilizantilor.

Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc ingrasaminte pot beneficia de un sprijin in valoare de pana la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural in cazul producatorilor de ingrasaminte.

Citeste si: Ce tipuri de soluri sunt in Romania, in functie de formele de relief

Pentru Azomures, acest ajutor ar insemna acoperirea diferentei dintre pretul de achizitie al gazului natural si costul de productie al ingrasamintelor.

Comisia Europeana este ingrijorata cu privire la disponibilitatea ingrasamintelor pentru fermierii europeni, deoarece ingrasamintele din Rusia, Belarus si Ucraina lipsesc de pe piata (…)

Datele exacte de reluarea a productiei de la Azomures depind de disponibilitatea gazului pentru piata din Romania”, a aratat Azomures, intr-un comunicat de presa.

In comunicat se precizeaza ca, inainte de anuntul Comisiei Europene, conducerea companiei a avut discutii cu ministrul Economiei, Florin Spataru, si alti potentiali producatori de ingrasaminte din Romania, pentru a identifica solutii pentru repornirea activitatii si ca in aceasta saptamana este asteptat anuntul oficial privind acordarea ajutorului european, astfel incat in prima parte a lunii aprilie productie de ingrasaminte la Azomures ar putea fi reluata.

“Conform calendarului, in prima faza se pornesc jumatate din instalatiile de productie. In luna mai este programata pornirea celorlalte instalatii.

Calendarul de pornire si un pret corect pentru gazul natural ar permite productia a aproximativ 600.000 de tone de ingrasaminte, care sa acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor romani in campania agricola de toamna, esentiala pentru recoltele de anul viitor.

Odata cu repornirea activitatii de productie a ingrasamintelor, Azomures isi reafirma suportul pentru sustinerea agriculturii romanesti si a economiei nationale prin mentinerea in functiune a unui lant economic extrem de valoros in care sunt implicati cateva zeci de mii de angajati”, se mai afirma in comunicatul de presa al producatorului Azomures.

La mijlocul lunii decembrie 2021, cel mai mare producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania, Azomures, a anuntat oprirea instalatiilor de pe platforma, din cauza pretului ridicat la energie.

Productia anuala a Azomures, in conditii normale de functionare, este de 1,6 milioane de tone de ingrasaminte, iar aproximativ 75% din aceasta productie era destinata fermelor romanesti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE