Un mare producator roman de ingrasaminte si-ar putea relua activitatea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din Romania, planuieste sa-si reia in scurt timp activitatea. Decizia depinde, in primul rand, de disponibilitatea gazului pe piata locala, dar si de ajutoarele europene disponibile.

Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta mai multe masuri de sprijin pentru companiile afectate de preturile ridicate la energie si gaze naturale, inclusiv pentru firmele care activeaza in agricultura si marii consumatori de energie, precum industria fertilizantilor, care foloseste gazul natural ca materie prima.

Citeste si: Potentialul agricol, un atu al Romaniei, in raport cu celelalte state europene

Companiile energo-intensive care produc ingrasaminte ar putea beneficia de un sprijin in valoare de pana la 50 de milioane de euro pentru a-si echilibra costurile cu energia.

„Pentru Azomures, acest ajutor ar insemna acoperirea diferentei dintre pretul de achizitie al gazului natural si costul de productie al ingrasamintelor”, a transmis compania intr-un comunicat.

„Comisia Europeana este ingrijorata cu privire la disponibilitatea ingrasamintelor pentru fermierii europeni, deoarece ingrasamintele din Rusia, Belarus si Ucraina lipsesc de pe piata”, a remarcat producatorul de ingrasaminte.

Azomures spune ca, inainte de anuntul Comisiei Europene, a avut saptamana trecuta discutii cu ministrul economiei, Florin Spataru, si alti potentiali producatori de ingrasaminte din Romania, pentru a identifica solutii pentru repornirea activitatii.

In aceasta saptamana este asteptat anuntul oficial privind acordarea ajutorului European, astfel incat in prima parte a lunii aprilie productie de ingrasaminte la Azomures ar putea fi reluata.

Compania averitzeaza insa ca datele exacte de reluarea a productiei de la Azomures depind de disponibilitatea gazului pentru piata din Romania.

„Conform calendarului, in prima faza se pornesc jumatate din instalatiile de productie. In luna mai este programata pornirea celorlalte instalatii.

Calendarul de pornire si un pret corect pentru gazul natural ar permite productia a aproximativ 600.000 de tone de ingrasaminte, care sa acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor romani in campania agricola de toamna, esentiala pentru recoltele de anul viitor”, se arata in comunicatul de presa al producatorului.

La mijlocul lunii decembrie 2021, Azomures a anuntat oprirea instalatiilor de pe platforma din cauza pretului ridicat la energie.

Productia anuala a Azomures, in conditii normale de functionare, este de 1,6 milioane de tone de ingrasaminte, iar aproximativ 75% din aceasta productie era destinata fermelor romanesti.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE