Potentialul agricol, un atu al Romaniei, in raport cu celelalte state europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, Romania are toate premisele necesare pentru a se pozitiona bine la nivel european, avand in vedere potentialul agricol neprelucrat, dar si resursele financiare pe care le poate atrage prin fonduri europene, a declarat viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.

“In ceea ce priveste sectorul energetic, Romania are printre cele mai mici niveluri de dependenta de resursele energetice importate din Rusia si detine un potential ridicat de a fi exportator net.

Un rol important poate reveni canalului privind energia verde, fiind planificate proiecte de aproape 60 mld. euro pana in anul 2030, atat in sectorul public, cat si in cel privat.

Acest lucru ar genera o structura si mai diversificata a surselor de energie, diminuand dependenta de conjunctura favorabila sau nu a uneia dintre resursele energetice.

Impactul pandemiei si razboiul din Ucraina au necesitat un raspuns masiv, substantial si, in anumite cazuri, fara precedent, pentru abordarea efectelor economice si a celor sociale ale acestor fenomene exceptionale”, a spus Leonardo Badea, intr-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Citeste si: Noi posibilitati pentru importurile de ingrasaminte

El a mentionat ca scopul principal pentru perioada care urmeaza nu ar trebui sa fie revenirea la situatia existenta pana la aparitia acestor crize, ci valorificarea initiativelor care si-au dovedit eficienta pe termen scurt si dezvoltarea acestora in obiective de politica pe termen lung.

Acest proces trebuie sa implice transformarile in ceea ce priveste functionarea economiei, mecanismele de finantare, furnizarea serviciilor publice si identificarea de solutii pentru unele probleme structurale.

“Spre exemplu, o initiativa foarte recenta in contextul eforturilor de realizare a tranzitiei catre o economie mai verde prin reducerea emisiilor poluante a constituit-o semnarea unui memorandum de intelegere de catre operatorii de sisteme de gaze naturale din Romania, Ungaria, Polonia si Slovacia pentru dezvoltarea unui sector energetic prietenos cu mediul, respectiv a unei retele de hidrogen in regiune.

In acest sens, la initiativa partii romane, patru operatori de transport si de sistem de gaze naturale din Europa Centrala, respectiv Transgaz din Romania, FGSZ din Ungaria, Gaz-System din Polonia si, respectiv, Eustream din Slovacia au incheiat un parteneriat strategic avand ca scop cooperarea in vederea identificarii posibilitatilor de decarbonizare privind operatiunile pe care acestia le desfasoara, explorarii potentialului de a transporta gaze verzi si CO2, dezvoltarii productiei de hidrogen si a identificarii diferitelor industrii in cadrul carora poate fi utilizat hidrogenul”, a subliniat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Acesta sustine ca pentru atingerea celor mai bune rezultate, o astfel de initiativa trebuie corelata cu strategia energetica, cu cea privind dezvoltarea durabila si cu realitatile economice.

“La nivelul UE, strategia privind hidrogenul vizeaza transformarea in realitate a acestui potential prin investitii, creare de piata, reglementare, cercetare si inovare.

Hidrogenul ar putea alimenta sectoare care nu pot fi electrificate, asigurand de asemenea stocarea pentru echilibrarea unor fluxurilor variabile ale energiei regenerabile”, a adaugat Badea.

Potrivit Strategiei UE, prioritara este extinderea productiei de hidrogen regenerabil prin utilizarea energiei solare si a celei eoliene, insa pe termen scurt si mediu, pentru asigurarea unei piete viabile si pentru reducerea emisiilor poluante sunt necesare alte forme de hidrogen cu un continut redus de carbon. Inovatia si cercetarea devin, astfel, elemente esentiale pentru dezvoltarea surselor de energie.

“Gestionarea, in continuare, a provocarilor pe termen scurt, mediu si lung presupune implementarea unor reforme structurale, realizarea de investitii, continuarea procesului de consolidare fiscala, un efort coordonat pentru dezvoltarea cercetarii si inovarii, identificarea de masuri pentru facilitarea tranzitiei verzi si a celei digitale si, nu in ultimul rand, revizuirea cadrului de guvernanta axata pe schimbari fundamentale pentru asigurarea unei redresari economice durabile.

Romania poate valorifica o serie de avantaje pe care le are spre deosebire de alte state, precum potentialul agricol si cel energetic, sau posibilitatea de a atrage investitiile relocate, capacitati care ar fi dezvoltate printr-o utilizare eficienta a fondurilor europene”, considera oficialul BNR.

In ceea ce priveste domeniul financiar, avand in vedere amploarea problemelor cu care ne confruntam in contextul actual, precum: instabilitatea geopolitica, schimbarile structurale la nivelul economiei, cresterea inflatiei, riscurile cibernetice s.a., principala provocare o constituie protejarea si consolidarea unui sistem financiar puternic, competitiv si rezistent, care sa sustina economia reala, evitand in acelasi timp volatilitatea.

“In acest sens, o atentie sporita trebuie acordata consolidarii rezilientei infrastructurii pietelor financiare, dezvoltarii unor mecanisme eficiente de gestionare a riscurilor si a vulnerabilitatilor si, nu in ultimul rand, a cooperarii si coordonarii politicilor la nivel paneuropean.

Parafrazand cele spuse de Josep Borrell, seful diplomatiei europene, trebuie sa aspiram la tot ce este mai bun, dar sa ne mentinem pregatiti pentru ce este mai rau.

Cred ca aceasta este esenta strategiei unei comunitati care tinteste in egala masura dezvoltarea, dar si rezilienta.

Acestea sunt probabil coordonatele cele mai importante pentru viitorul nostru”, a afirmat Leonardo Badea, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE