Ministrul Chesnoiu: fermierii care ard miristile pierd subventiile agricole. Inasprim sanctiunile!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat ca proprietarii de suprafete agricole care incendiaza resturile vegetale isi vor pierde subventiile agricole. De asemenea, seful MADR anunta o inasprire a sanctiunilor.

Chesnoiu a precizat ca a avut ocazia sa observe din avion fenomenul incendierii terenurilor agricole, ceea ce l-a determinat sa discute cu ministrul Mediului despre un plan de actiune pentru combaterea acestui fenomen.

“Se incalca legea si vreau sa va fac o marturisire: marti am revenit de la Bruxelles, de la Consiliul de Ministri, si, cand ne apropiam de Bucuresti, eram deasupra teritoriului national si vedeam foarte mult fum si nu intelegeam ce se intampla cu aceasta situatie.

Citeste si: Subventii 2022: noutati despre cererile de plata

Am profitat de faptul ca era senin cerul, am aterizat la Bucuresti si chiar asta am discutat cu ministrul Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru ca aceia care au astfel de practici ataca biodiversitatea si incalca normele prevazute in GAEC-uri. (…)

Cei care se va dovedi ca si-au incendiat miristile in mod intentionat isi vor pierde subventia pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez impreuna cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislatiei, in sensul inaspririi sanctiunilor care se acorda, pentru ca pana acum era de ajuns sa dea o declaratie fermierul ca a gasit suprafata de teren pe care o declara la APIA incendiata si sa faca dovada ca a depus o plangere catre organele de politie in acest sens, pentru a fi identificat faptuitorul.

Cred ca, daca ai in proprietate o suprafata de teren pe care vrei sa o lucrezi si vrei sa beneficiezi de fonduri europene, trebuie sa si pazesti aceasta suprafata de teren si dati-mi voie sa nu cred ca exista situatia in care altcineva vine sa incendieze in mod rauvoitor suprafata de teren a altei persoane”, a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian-Ionut Chesnoiu i-a avertizat pe agricultorii care isi incendiaza terenurile ca distrug elementele nutritive din sol si pun in pericol viitoarele culturi.

“Vreau sa le spun tuturor celor fac astfel de practici ca nu fac altceva decat sa isi distruga solul, pentru ca incendierea suprafetei secatuieste solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi.

In prima faza, au impresia ca au rezolvat problema pentru ca nu folosesc produse de eliminare a buruienilor, de erbicidat, dar in acelasi timp isi fac singuri rau, pentru ca pe de o parte pierd subventia, de cealalta parte isi creeaza probleme pentru viitoarele culturi”, a explicat ministrul.

In ziua in care ministrul Agriculturii a facut aceasta declaratie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud, confruntat in ultimele saptamani cu un numar mare de incendii de vegetatie, a trimis prin sistemul RO-Alert o “alerta de urgenta severa” cu privire la acest fenomen.

“Atentie! Incendiile de vegetatie uscata sunt interzise! Acestea pun in pericol vietile oamenilor si bunurile acestora!

Renuntati la curatarea terenurilor prin incendiere! Fiti responsabili si evitati situatiile cauzate de aceste actiuni care sunt scapate de cele mai multe ori de sub control!

Protejati flora si fauna!”, se afirma in mesajul primit de locuitorii judetului pe telefoanele mobile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE