APIA: fermierii care ard miristile pot pierde subventiile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA anunta fermierii ca arderea resturilor vegetale de pe suprafata terenurilor agricole le poate afecta subventiile, iar in unele cazuri, poate fi luata in calcul si excluderea totala de la plata a acestora.

Ecoconditionalitatea este o componenta a Politicii Agricole Comune ce conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, schimbari climatice, bunele conditii agricole ale terenurilor, sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, bunastarea animalelor.

Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 6.2 prevad ca este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Obiectivul acestui standard este mentinerea materiei organice in sol, prevenirea si reducerea poluarii atmosferei.

Fermierii care exploateaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita, inclusiv iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.

Arderea crengilor rezultate in urma taierilor de intretinere si fructificare din livezi, precum si a coardelor din plantatiile de vita de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantatii facandu-se in timpul vegetatiei.

Citeste si: UE ajuta fermierii din statele membre. Un nou sprijin va fi acordat

Acest standard nu se aplica categoriei de folosinta a terenului, si anume culturi permanente.

De asemenea, nu trebuie arsa vegetatia ierboasa sau lemnoasa de pe pajistile permanente.

In cazul in care fermierul constata ca o anumita suprafata a exploatatiei sale a fost arsa, incendiul fiind provocat de o cauza necunoscuta, pentru a nu fi sanctionat, acesta trebuie sa intocmeasca si sa prezinte la Centrul local/judetean al APIA la care a depus cererea de plata, o copie dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie, la Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta sau, unde este cazul, la Detasamentul de pompieri din cadrul autoritatilor publice locale (Primarie).

Acest document doveditor trebuie intocmit inaintea efectuarii controlului si sa fie valabil la data efectuarii controlului. Daca documentul are data eliberarii ulterioara executarii controlului, fermierului i se va aplica sanctiunea administrativa pentru nerespectarea acestui standard.

Copia dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie sau la Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta ori la Detasamentul de pompieri din cadrul autoritatilor publice locale, unde este cazul, se va prezenta la Centrul local/judetean al APIA in termen de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului.

Nerespectarea de catre fermieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate in cursul anului calendaristic in care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai multi ani, cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme.

Precizam ca APIA a incheiat Protocolul de colaborare cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

Se urmareste, prin actiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului.

Pentru mai multe informatii privind normele de ecoconditionalitate, va rugam sa consultati:

  • Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.
  • Ghidul fermierului privind ecoconditionalitatea, postat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro .

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE