Ministrul Chesnoiu, despre securitatea alimentara: trebuie sa folosim fiecare metru patrat de pamant agricol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O parte din conditionalitatile impuse ar trebui revizuite pentru ca este nevoie sa folosim fiecare metru patrat de pamant agricol, sustine ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

“Suntem cu totii totii alaturi de poporul ucrainean si de fermierii din aceasta tara.

De asemenea, suntem cu totii ingrijorati de efectele pe care situatia din Ucraina le va avea asupra agriculturii si din acest motiv cred ca trebuie sa dam dovada in continuare de solidaritate si de o mai buna cooperare intre noi in perioada urmatoare.

Citeste si: MADR continua consultarile cu operatorii din agricultura. Care este scopul?

Trebuie sa adoptam planurile strategice cat mai repede cu putinta pentru toti fermierii nostri, pentru ca securitatea alimentara a Europei va fi direct dependenta de continuarea activitatii agricole la nivelul fiecarui stat membru.

Este extrem de important, de asemenea, sa revizuim o parte din conditionalitatile impuse pentru ca trebuie sa folosim fiecare metru patrat de pamant agricol, astfel incat sa le putem acorda si asigura cetatenilor nostri si cetatenilor europeni alimentele de care au nevoie si acum toata baza celorlalti cetateni este pusa pe umerii fermierilor europeni si pe umerii nostri.

Asa ca trebuie sa ne continuam dialogul constructiv si solidaritatea europeana care a consacrat toate principiile pe care se bazeaza Uniunea noastra”, a declarat luni Adrian Chesnoiu, potrivit unei postari pe Facebook.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a participat luni la Consiliul Agricultura si Pescuit de la Bruxelles.

Zilele trecute, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat ca a cerut Comisiei Europene sa reconsidere ideea ca 4% din suprafata agricola a unui stat-membru sa ramana necultivata.

“Sa lasi 4% din suprafata agricola a unei tari cum este Romania, cu 9,4 milioane de hectare de teren arabil, ar insemna aproape 300.000 de hectare necultivate.

Nu cred ca isi permite nimeni la nivel european, la nivel global, sa lase o astfel de suprafata neproductiva, mai ales a unei tari cum este Romania, cu un sol atat de fertil”, a afirmat Chesnoiu, dupa sedinta de Guvern de miercuri.

Adrian Chesnoiu a precizat ca discutiile pe acest subiect nu s-au incheiat, iar la Consiliul de ministri din 21 martie acestea vor continua.

“Continuam discutiile acestea. Luni (21 martie 2022 – n. r.) merg la Consiliul de ministri si vom dezbate in continuare acest subiect.

Suntem una dintre tarile care sustinem sa cultivam fiecare metru patrat de pamant, astfel incat sa putem asigura securitatea alimentara si siguranta aprovizionarii cu alimente si pentru alte tari care nu pot produce necesarul de cereale.

Obligatia mea este sa aduc la cunostinta factorilor europeni orice problema cu care se confrunta statul-membru si sa fac propuneri de imbunatatire a cadrului normativ”, a spus ministrul Agriculturii.

Consiliul Agrifish vine dupa reuniunea informala a ministrilor Agriculturii din UE, din 2 martie 2022, desfasurata in sistem videoconferinta, la care ministrii au discutat despre potentialele efecte semnificative ale agresiunii militare a Rusiei asupra pietei principalilor factori de productie agricola si a produselor de baza, cum ar fi gazele naturale, ingrasamintele si hrana pentru animale. Ministrii si-au exprimat, de asemenea, solidaritatea unanima cu Ucraina.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE