Seceta, de la moderata la extrema, in majoritatea regiunilor agricole. Iata prognoza completa

Facebook
Twitter

Continutul de umiditate la cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta fiind moderata, puternica si extrema, in majoritatea regiunilor agricole din tara, in perioada 18-24 martie, se arata conform unei prognoze ANM.

Potrivit specialistilor, in intervalul analizat, vremea mai rece de la inceputul perioadei, va intra intr-un proces de incalzire treptata, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -9 si 6 grade Celsius, in primele zile, abaterile termice negative fiind de pana la 10 grade Celsius, respectiv intre -1 grad si 7 grade, spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.

Citeste si: 24.000 de hectare de padure si terenuri vor fi regenerate in acest an

In acest context, maxima aerului va oscila intre -2 si 12 grade Celsius, iar minimele se vor situa intre -16 si 2 grade in aproape toate regiunile agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.

Din punct de vedere pluviometric, sunt estimate precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, iar in zonele joase si de lunca, izolat, vor fi conditii de producere a cetei.

Astfel, continutul de umiditate in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, local in centrul, estul si sudul Transilvaniei, nordul si centrul Dobrogei, estul si centrul Olteniei, izolat vestul Crisanei si nord-vestul Banatului.

De asemenea, rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, izolat apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Banatului si Olteniei, local in nord-vestul, vestul, sud-vestul si sudul Munteniei, sudul si estul Dobrogei, nordul, centrul, izolat sudul si sud-vestul Transilvaniei.

Conform ANM, temperaturile maxime mai ridicate din aer si sol din ultimele zile ale intervalului vor determina reluarea treptata a proceselor fiziologice ale speciilor de camp indeosebi in sudul, vestul si estul tarii, iar in restul teritoriului agricol se va mentine stadiul de repaus biologic.

Pe ansamblu, starea de vegetatie a culturilor de toamna se va prezenta buna si medie, in timp ce in semanaturile efectuate tardiv si pe terenurile afectate de seceta pedologica, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba, iar densitatea redusa.

La orzul si graul de toamna se vor inregistra in continuare rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (10-100%).

Totodata, in functie de data semanatului, rapita se va afla predominant in faza de infrunzire (4-11 frunze), la nivelul intregii tari, iar speciile pomicole si viticole isi vor continua stadiul de repaus biologic, in majoritatea plantatiilor.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (araturi, pregatirea patului germinativ, lucrari de intretinere) vor fi intrerupte temporar, se mentioneaza in prognioza agrometeorologica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE