Ministrul Chesnoiu: nu trebuie sa ne temem de o criza alimentara. In Romania vorbim de risipa alimentara

Facebook
Twitter

 Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat ca, in Romania, nu este cazul de temeri privind o criza alimentara. Cu toate acestea, in tara noastra se poate vorbi despre o risipa alimentara, in conditiile in care anul trecut s-au aruncat la gunoi peste 2 milioane de tone de produse alimentare.

Ministrul a mai afirmat ca pentru a preveni risipa alimentara, le recomanda cetatenilor sa mearga la cumparaturi dupa ce au mancat acasa, pentru a nu pofti prea multe produse, in magazine.

„Nu avem de ce sa ne temem din perspectiva unei crize alimentare si o spun cu responsabilitate. Trebuie sa facem diferenta dintre o criza alimentara, care este definita de lipsa alimentelor la raft, si o criza a disponibilitatii populatiei de a avea acces la acele alimente.

Sunt doua lucruri total distincte. Intr-o tara in care in anul 2021 s-au aruncat la gunoi 2.000.000 de tone de alimente, putem vorbi despre risipa alimentara.

Citeste si: Peste 113.000 de puieti vor fi plantati in acest an in Salaj

Ne putem face fiecare o analiza, cat din ceea ce cumparam fiecare ajunge la gunoi la finalul saptamanii si atunci o sa ne dam seama ca aceia sunt bani aruncati, putem fi mai responsabili”, a afirmat Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a relatat ca a facut un astfel de exercitiu si a gasit solutia.

„Inainte sa fac cumparaturile, mananc.

Cand mergi la cumparaturi si ti-e foame, ai cumpara jumatate de magazin. Le punem pe toate in frigider si la finalul saptamanii umplem cosul cu produse agroalimentare care ajung la gunoi.

In general, nu merg cu lista, pentru ca adica functionez dupa ce am nevoie in casa sa ma hranesc. Am ajuns sa intorc fiecare sticluta de iaurt pe toate partile sa vad daca e bio, cand expira”, a punctat Adrian Chesnoiu.

In alta ordine de idei, ministrul Agriculturii a reiterat faptul ca materia prima agricola trebuie procesata in Romania, pentru a adauga plusvaloare si abia exportata ca produse alimentare, dar pentru aceasta trebuie si ca fermierii si producatorii sa fie ajutati de stat.

„Acesta este fundamentul acelui Program de sustinere a procesarii si de stimulare a procesarii materiilor prime.

Romania produce intr-un an agricol bun, cum a fost anul trecut, 3 milioane de tone de seminte de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1.200.000 de tone.

Pe piata globala vedem ca nevoia de ulei de floarea soarelui este tot mai mare, Indonezia a luat decizia de a stopa exportul de ulei de palmier, deci predictiile de viitor sunt de crestere a necesarului de ulei de floarea soarelui.

Este evident ca o astfel de solutie pe o piata deschisa pe care producatorii si procesatorii romani de ulei floarea soarelui o pot castiga trebuie sa vina inclusiv prin stimularea din partea statului si toate programele pe care le elaboram la nivelul Ministerului Agriculturii se fac impreuna cu fermierii, cu procesatorii, cu beneficiarii programelor noastre de studii”, a afirmat ministrul Chesnoiu.

El a mai mentionat ca in a doua jumatate a anului 2022, dupa rectificarea bugetara si crearea cadrului legal necesar, acest plan va incepe sa fie pus in aplicare.

„Noua recolta va incepe la 1 august – ne dorim ca in timp, prin continuitatea acestui program, o parte din cele circa 7.000.000 de tone de grau si cele 1.200.000 de tone de seminte de floarea soarelui sa le procesam in Romania.

Abordarea mea pentru viitor, pe fondurile europene pe care le vor avea la dispozitie fermierii in viitor, a fost sa cream unitati mari de procesare, pentru ca nu putem fi competitivi pe o piata globala cu unitati procesatoare mici”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE