Planurile UE privind agricultura ecologica au nevoie de o amanare temporara, in conditile in care este nevoie de fiecare metru patrat de teren agricol care sa produca hrana pentru consumatorul european, a declarat presedintele AFR, Daniel Botanoiu.
„Suntem intr-o perioada care presupune adaptare rapida la noile conditii economice si geo-strategice.
Asa ca si planurile Uniunii Europene au nevoie de o revizuire temporara, in unele cazuri poate o amanare a termenelor pentru un obiectiv sau altul.
Citeste si: Rural Invest, programul care ofera garantii de 2,5 miliarde de euro fermierilor
Va amintiti sigur declaratia vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, cel responsabil pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), si anume ca statele ar putea „ramane mai mult cu carbunele” inainte de a trece la surse regenerabile, pentru a evita dependenta de gazul rusesc.
Este o schimbare de pozitie extrem de importanta si nu a fost usor de facut, dar situatia actuala o impune.
Sigur ca Uniunea Europeana nu renunta la ambitiile sale ecologiste si la lupta impotriva poluarii si a schimbarilor climatice, dar acum este nevoie de masuri compensatorii urgente.
Sigur ca raman valabile principiile strategiei „From Farm To Fork”, dar cerem sa fie amanate scurt timp”, a declarat pentru AGERPRES presedintele AFR.
De altfel, Asociatia Fermierilor din Romania, care, prin Federatia ProAgro este membru in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, si-a exprimat deja pozitia in sensul ca, prin COPA-COGECA – organizatia agricultorilor si a cooperativelor agricole din Uniunea Europeana -, a solicitat autoritatilor europene o derogare de la prevederile strategiei cu privire la suprafetele necultivate pentru conservarea biodiversitatii.
„Acum este nevoie de fiecare metru patrat de teren agricol care sa produca hrana pentru consumatorul european; puteti fi siguri insa ca fiecare fermier va respecta in continuare pamantul si isi va indeplini datoria incercand sa dauneze cat mai putin mediului inconjurator.
De asemenea, am sustinut acordarea unei derogari, tot temporare, de la obiectivul privind reducerea cu 50 de procente a cantitatilor de ingrasaminte si pesticide.
De altfel, fermierii din Romania sunt printre aceia care sunt cel mai aproape de tintele Uniunii Europene in aceasta chestiune.
Fermierii din Romania folosesc la ora actuala, in medie, 700 de grame de pesticide la hectar.
Media Uniunii Europene este de 2,4 kilograme de pesticide la hectar (in cazul Olandei vorbind chiar de 7 kilograme, adica de 10 ori mai mult decat in Romania)”, a explicat Daniel Botanoiu.
In ceea ce priveste o ridicare temporara a embargoului impus de Uniunea Europeana (UE) privind importul de cereale modificate genetic din SUA si America Latina, pentru a-i ajuta pe fermierii care au probleme cu perturbarile de aprovizionare create de razboiul din Ucraina, seful AFR spune ca o astfel de masura ar putea fi un mijloc de sustinere temporara a agriculturii din UE.
„Propunerea facuta in acest sens de ministrul Agriculturii din Spania (posibile importuri de cereale care provin din material supus ingineriei genetice) ar fi intr-adevar un mijloc de sustinere temporara a agriculturii din Uniunea Europeana.
De altfel, astfel de importuri nu sunt deloc o noutate, daca ne gandim doar la cantitatile uriase de soia importata in aceleasi conditii si fara de care zootehnia europeana ar fi in mare suferinta.
Aceasta situatie ne obliga, cred eu, sa ne reconsideram pozitia comunitara in aceasta chestiune.
Plantele obtinute astazi prin inginerie genetica sunt sigure pentru consum animal si uman si pana la ora actuala nu au fost remarcate efecte care sa le faca improprii consumului.
Este de remarcat de altfel schimbarea subtila de pozitie a Comisiei Europene in aceasta chestiune extrem de delicata, mai ales in dezbaterile publice si in ceea ce priveste perceptia.
Dar Uniunea Europeana are nevoie de o regandire a modului de actiune in domeniu, pentru ca ingineria genetica este un factor garantat de succes in agricultura.
Tin sa precizez insa, in numele Asociatiei Fermierilor din Romania, ca o aprobare a importurilor in acest sens reprezinta doar o solutie de moment.
Adevarata rezolvare o reprezinta o schimbare a legislatiei in domeniu, in asa fel incat si agricultura comunitara sa beneficieze de ultimele descoperiri in acest domeniu, al ingineriei genetice (zona in care remarcam o ramanere in urma fata de alte tari, acolo unde rezultatele cercetarii stiintifice riguroase sunt aplicate imediat)”, a subliniat Botanoiu.
Referitor la propunerea facuta de Franta si Spania, si anume de a fi permise importuri de produse agricole cu urme de erbicide, Asociatia Fermierilor din Romania aminteste ca limitele acceptate in astfel de cazuri in Uniunea Europeana sunt mult sub valorile la care ar putea reprezenta un pericol pentru sanatatea animala si umana.
„Si, evident, astfel de posibile importuri s-ar face cu respectarea tuturor normelor europene in vigoare.
Credem ca astfel de derogari temporare ar putea fi date in cazul porumbului, ingredient esential in producerea de furaje”, a adaugat presedintele AFR, Daniel Botanoiu.