APIA informeaza ca incepand de astazi, 16.03.2022 elibereaza adeverinte pentru beneficiarii de subventii (schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu) si pentru beneficiarii masurilor de mediu si clima (Masura 10 – agromediu si clima, Masura 11 – agricultura ecologica, Masura 13 plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale).
Adeverintele sunt eliberate in baza conventiilor incheiate de APIA cu institutii bancare si nebancare si fondurile de garantare in domeniul agricol.
Aceste conventii se adreseaza fermierilor care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si non-bancare care au incheiat conventii cu APIA.
„Am venit in intampinarea nevoii de capital pe care o au fermierii romani. In stransa colaborare cu asociatiile mediului de afaceri si cu reprezentantii mediului bancar sprijinim fermierii sa acceseze solutii de creditare in conditii avantajoase pentru derularea in bune conditii a activitatilor curente, pana la incasarea subventiilor cuvenite. Ne dorim o agricultura competitiva si performanta care nu se poate realiza fara capitalizarea fermierilor, fara acces la instrumente de finantare dedicate dezvoltarii, retehnologizarii si modernizarii fermelor”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian CHESNOIU.
Citeste si:24.000 de hectare de padure si terenuri vor fi regenerate in acest an
Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus Cererea unica de plata pentru anul 2022 solicitand sprijin pentru schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu si/sau pentru masurile de mediu si clima – M10, M11, M13.
De asemenea, prin adeverinta se confirma, la data emiterii acesteia, suprafata determinata la plata pentru schemele de plata care fac obiectul conventiei, ca s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informatiile existente in cererea inchisa in aplicatia IPA online si inregistrata in IACS, dupa caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plata care fac obiectul conventiei si ca beneficiarul, la data emiterii Adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plata pentru aceste scheme de plata, indeplinind conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Valoarea creditului poate fi de pana la 90% din valoarea sumei calculate, conform adeverintei eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.
Reamintim fermierilor ca, potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare / nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutia noastra in baza adeverintelor eliberate, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.
Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei, la adresa: www.apia.org.ro, in sectiunea Conventii, Acorduri, Protocoale.