24.000 de hectare de padure si terenuri vor fi regenerate in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest an, o suprafata de peste 24.000 de hectare de padure si terenuri va fi regenerata, a anuntat Ministerul Mediului.

“Luna Padurii este un bun prilej sa recunoastem beneficiile padurii pentru mediul inconjurator si sa actionam in spiritul protejarii acesteia.

Asa cum stim, Romania a facut pasi foarte importanti in stoparea delictelor silvice, iar ritmul in care exploatam trebuie sustinut de cel in care plantam, replantam si regeneram padurea.

Ambele actiuni merg in paralel, dar balanta trebuie sa incline intotdeauna in favoarea regenerarilor.

Citeste si: Sindalimenta: industria alimentara romaneasca, aproape de faliment. Care sunt cauzele?

Trebuie sa crestem suprafata impadurita, iar in acest scop ne ajuta componenta ‘Paduri si protectia biodiversitatii’ din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro.

Investitiile includ cel mai amplu program de impaduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de padure, cel putin 90 de pepiniere operationale noi si renovate, precum si cel putin 3.150.000 mp suprafete noi de paduri urbane, in conformitate cu cerintele legale stabilite in Strategia Nationala Forestiera 2020 – 2030″, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Conform unui comunicat al ministerului, transmis marti AGERPRES, bazele conceptului de dezvoltare durabila a padurilor au fost puse in anul 1991, prin “Declaratia de la Paris”, concept menit sa atraga atentia asupra faptului ca oamenii pot distruge aceasta componenta vie si pot afecta astfel mediul inconjurator.

In prezent, “Luna Padurii”, care se desfasoara anual in perioada 15 martie – 15 aprilie, de peste 60 de ani, nu inseamna numai plantarea arborilor, dar reprezinta si o buna ocazie de a intreprinde actiuni de regenerare a padurii si constientizare publica.

In 2022, prin cele doua campanii de impadurire din primavara si toamna, o suprafata de aproape 24.000 de hectare, aflate atat in fond forestier de stat, cat si in fond forestier privat, va beneficia de regenerari.

In ceea ce priveste actiunile de impadurire din acest an, acestea vor viza 7.692 de hectare, din care peste 4.700 de hectare aflate in fond forestier de stat si mai mult de 2.850 de hectare aflate in fond forestier privat.

De asemenea, Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva va efectua in fondul forestier proprietate publica a statului lucrari de completare a plantatiilor infiintate in anii anteriori, precum si lucrari de refacere a plantatiilor afectate de diversi factori daunatori (seceta, incendii, etc.).

“Completarile insumeaza 2.756 hectare, din care 1.735 hectare vor fi in fond forestier de stat si alte 983 hectare in fond forestier privat.

De asemenea, 26 hectare vor beneficia de reconstructie ecologica prin fonduri de la Administratia Fondului pentru Mediu, care vor putea fi accesate de consiliile judetene.

De refacerea in urma calamitatilor vor beneficia pe parcursul anului 2022, 531 de hectare de padure, dintre care 329 de hectare se afla in fond forestier de stat si 143 de hectare in fond forestier privat.

Alte 56 hectare de teren vor fi reconstruite ecologic prin intermediul Garzilor Forestiere, in timp ce 4 hectare vor beneficia de reconstructie ecologica prin intermediul consiliilor judetene, cu finantare de la Administratia Fondului pentru Mediu”, se arata in comunicatul MMAP.

Totodata, o suprafata de 10 hectare va fi impadurita conform Codului Silvic, care stipuleaza ca lucrarile de regenerare artificiala si de completare a regenerarilor naturale se executa in termen de cel mult doua sezoane de vegetatie de la taierea unica sau definitiva.

In acelasi timp, vor fi realoxate regenerari naturale pe o suprafata de peste 12.900 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE