46.000 de hectare de pajisti, disparute intre 2007 si 2019. Care sunt cauzele?

Facebook
Twitter

In doar 12 ani, 46.000 de hectare de pajisti au disparut din Romania, anunta asociatia “Grupul Milvus”.

Pentru protejarea pajistilor naturale si semi-naturale, Asociatia „Grupul Milvus” implementeaza un proiect pana in anul 2024, in parteneriat cu Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare.

„Intre 2007 si 2019, au disparut 46.000 hectare de pajisti din Romania – o suprafata mai mare decat cea a municipiilor Oradea, Satu Mare, Tirgu Mures si Timisoara la un loc.

Daca pana acum am actionat razlet pentru a opri degradarea unor habitate de pajisti amenintate de transformarea lor in terenuri arabile sau in locatii pentru diverse proiecte de constructii, din acest an ne putem concentra mai bine fortele pentru a le proteja.

Citeste si: Ministerul Agriculturii a primit peste 400 de milioane de euro de la UE. Care este scopul banilor?

Acesta e contextul in care am lansat proiectul: ‘Imbunatatirea politicilor de agro-mediu prin cercetari participative si incluziune civica’, pe care noi, Asociatia Grupul Milvus, il derulam in parteneriat cu Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare si care beneficiaza de sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021″, se afirma in comunicatul mentionat.

Scopul proiectului este protejarea pajistilor naturale si semi-naturale ale Romaniei, care de multe ori adapostesc valori naturale deosebite, dar care au un aport semnificativ si in ameliorarea efectelor negative ale schimbarilor climatice.

Organizatia ecologista sustine ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care cuprinde cinci zone biogeografice – panonica, continentala, stepica, alpina si pontica – si care adaposteste pajisti de o biodiversitate remarcabila, datorata in mare parte si practicilor traditionale, cum ar fi cositul si pastoritul.

Potrivit comunicatului, pajistile sunt ecosisteme care, evoluand in timp, sunt capabile sa sustina si sa adaposteasca numere impresionante de vietuitoare, de la plante si bacterii la fungi si animale, dar in acelasi timp sunt printre cele mai periclitate de pe planeta noastra.

„Conservarea pajistilor este importanta atat pentru biodiversitate, cat si pentru comunitatile care le gestioneaza si care depind de aceste ecosisteme pentru subzistenta.

Micii fermieri din Romania gestioneaza pajisti, dintre care unele prezinta valoare naturala deosebita.

Statisticile, in schimb, arata ca ei cu greu pot face fata presiunilor economice si au nevoie de sprijin pentru a pastra aceasta categorie de utilizare si pentru a le mentine intr-o stare de conservare favorabila.

Agricultura extensiva, bazata pe ferme mici care practica tehnici traditionale, joaca un rol deosebit de important in conservarea biodiversitatii si a peisajului cultural rural. Iar in contextul actual european (de tranzitie spre noua Politica Agricola Comuna), dar mai ales national – al elaborarii Planului National Strategic 2023-2027, acum are mai multa relevanta decat oricand ca Romania sa-i sprijine mai bine pe agricultorii si fermierii care-si gestioneaza suprafetele agricole intr-o maniera sustenabila”, a precizat Grupul Milvus.

Pentru a familiariza publicul larg cu aceste habitate, in cadrul proiectului a fost creata o pagina web, in care se gasesc numeroase informatii referitoare la tipurile de pajisti din lume sau din tara noastra, habitate protejate, respectiv detalii de specialitate despre ecologia acestora.

De asemenea, a fost initiat un studiu sociologic in sapte judete – Arad, Bihor, Cluj, Covasna, Mures, Satu-Mare si Timis, pentru a evalua cauzele care duc la pierderea pajistilor, in cadrul caruia au fost inregistrate 36 de interviuri cu persoane care utilizeaza si/sau administreaza pajisti, dar si cu reprezentanti ai unor institutii.

S-a verificat raportul unui studiu care viza suprafetele acoperite de pajisti din Romania, prin tehnici de aerocartografie si teledetectie si s-a pregatit documentatia pentru un litigiu juridic cu privire la distrugerea ilegala a unei pajisti dintr-o arie protejata.

„Alte activitati pe care le vom efectua pana la sfarsitul proiectului, in 2024: evaluarea eficientei actualelor pachete de agro-mediu disponibile in Romania.

Aceste pachete reprezinta un tip de sprijin financiar pe care fermierii din statele membre ale UE il pot primi daca respecta anumite cerinte cu rol in reducerea efectelor negative ale agriculturii asupra habitatelor si a speciilor salbatice din Europa; sustinerea unor seminarii de educatie ecologica pentru studenti (in cinci centre universitare), cu scopul de a sensibiliza tanara generatie si de a-i mobiliza printr-un concurs prin care vor putea fi premiati pentru creatii originale legate de pajisti; continuarea studiului sociologic (analiza datelor, elaborarea unui chestionar despre cauzele conversiei pajistilor, aplicarea acestui unui esantion de 1.000 de persoane si evaluarea rezultatelor); watchdog si monitorizare (documentarea cazurilor de distrugere a pajistilor si actionarea in instanta a entitatilor responsabile, intrucat, in momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa mentina suprafata totala ocupata cu pajisti)”, mai precizeaza comunicatul Asociatiei Grupul Milvus.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE