Ministrul Chesnoiu: anul agricol 2022/2023 ne preocupa mai mult, in ceea ce priveste ingrasamintele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In ceea ce priveste ingrasamintele, anul 2022/2023 ne preocupa mai mult decat cel pe care il parcurgem, pentru ca, in prezent, avem asigurate peste doua treimi din necesar, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

“Ne preocupa anul agricol 2022/2023 poate mai mult decat cel pe care il parcurgem acum, datorita faptului ca aici avem suprafetele de toamna insamantate, chiar daca mai sunt factori de risc prezenti in agricultura.

Din informatiile si datele oficiale pe care noi le avem la Ministerul Agriculturii peste doua treimi din necesarul de ingrasaminte pentru anul agricol 2021/2022 este deja distribuit.

Sigur ca sunt si anumiti fermieri care nu si-au facut stocurile din vara atunci cand au inceput sa creasca preturile si pretul la fertilizanti a crescut vertiginos”, a precizat Chesnoiu, intrebat care sunt solutiile pentru asigurarea fertilizantilor din agricultura, in conditiile in care Azomures, cel mai important producator din Romania, si-a suspendat activitatea.

Ministrul a explicat ca majorarea preturilor la ingrasaminte s-a datorat efectului a doi factori principali, respectiv criza gazelor naturale din Europa si explozia pretului la certificatele de emisii de CO2.

“In primul rand criza gazelor naturale in Europa, un consum sporit pentru alte industrii, care a dus la o cerere foarte mare si la cresterea pretului vertiginos, iar de partea cealalta o explozie a pretului la certificatele de emisii de CO2, care in 2013 erau tranzactionate cu 12-13 euro/certificat, iar acum se tranzactioneaza cu 94 – 96 de euro.

Citeste si: Ministrul Agriculturii, intalnire pe fondul resurselor de cereale ale Romaniei

Inca dinainte de decizia companiei Azomures de a suspenda activitatea am avut dialog cu ei si am aproape saptamanal sau ori de cate ori se impune, astfel incat sa vedem ce solutii pot fi identificate si cum sa sprijin reluarea activitatii unei unitati extrem de importante in activitatea de producere de fertilizanti in Romania”, a subliniat el.

Potrivit sursei citate, principala problema a Azomures a fost ca nu a gasit pe piata furnizarii de gaze naturale suficienta cantitate pentru a-si asigura necesarul de consum zilnic, respectiv 17.000 kwh, disponibilul gasit fiind de numai 6.000 kwh gaze naturale la vremea respectiva.

“Au inceput apoi tratativele cu o companie de furnizare a gazelor din Federatie Rusa, evident ca urmare a conflictului armat din Ucraina orice discutie s-a sistat date fiind si sanctiunile impuse de Comisia Europeana.

Continuam sa cautam solutii pentru spijinirea acestei unitati de productie, dar toate parghiile pe care le are la dispozitie Ministerul Agriculturii le-am pus pe masa dialogului constructiv cu aceasta companie”, a adaugat Chesnoiu.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a spus ca inca de la preluarea mandatului a decis reluarea activitatii Comisiei de autorizare a punerii pe piata de fertilizanti proveniti din tari terte, facand astfel posibila aparitia pe piata romaneasca a unor cantitati semnificative de ingrasaminte provenite din alte tari producatoare, precum Iordania, Egipt, Tarile din Orientul Mijlociu si o buna parte din Rusia, pana cand a aparut situatia din Ucraina.

“Evident ca acum situatiile s-au schimbat si ne preocupa anul agricol viitor si finalizarea cu bune rezultate a anului agricol prezent.

Ce se va intampla in momentul de fata nu stiu.

Daca doriti, ramanem dupa conferinta de presa si o sa cautam conducta de gaz de la Ministerul Agriculturii si daca o gasim si are 17.000 kwh gaz natural o sa il furnizam la Azomures.

Cu siguranta voi fi cel care voi lua decizia sa le pun la dispozitie tot gazul, pentru ca angajatii ministerului nu consuma atat de mult pentru incalzire”, a adaugat ministrul Agriculturii.

In data de 10 martie, Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) a solicitat autoritatilor eliminarea accizei la motorina folosita in agricultura pentru o perioada limitata si acordarea unei subventii la tona de ingrasamant utilizat in agricultura autohtona, in contextul crizelor provocate de pandemie, razboi si preturi ridicate la energie.

“Sectorul agroalimentar romanesc si european a trecut prin criza provocata de COVID-19, acum trece prin criza energetica si cea cauzata de razboi. Invazia Ucrainei risca sa perturbe pietele globale pentru produse agricole (indeosebi cereale si oleaginoase) si inputuri pentru agricultura, cum ar fi energia, combustibilul si ingrasamintele.

Rusia este cel mai mare furnizor de combustibil al UE (18% din importurile Uniunii provin din Rusia); exporturile rusesti de ingrasaminte catre UE reprezinta 30% din importurile de ingrasaminte la nivelul Uniunii, iar in cazul Romaniei ajung si pana la 40% in anumiti ani”, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului si ministrului Agriculturii de catre organizatia mentionata.

Potrivit reprezentantilor Aliantei, efectele crizelor mentionate au inceput sa se resimta si vor avea impact in productia anului 2022, dar mult mai proeminenta va fi pentru productia si pretul recoltelor din anul 2023.

Ei considera ca este foarte important sa se concretizeze cat mai rapid aceasta forma de sprijin pentru a se putea incepe productia de ingrasaminte chimice, depozitarea la distribuitori si chiar fermieri pentru campania din toamna 2022.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE