Ministrul Agriculturii, intalnire pe fondul resurselor de cereale ale Romaniei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA) si cu cei ai Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN.

Discutiile au avut loc in contextul actiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de catre Ministerul Agriculturii, demarata ca urmare a schimbarilor survenite pe piata internationala dupa declansarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenti la discutii ca, potrivit analizei realizate de MADR, in acest moment exista pe piata o cantitate de grau suficienta pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificatie, necesarul pentru furajare, precum si pentru acoperirea cantitatilor contractate la export.

Citeste si: Ministrul Chesnoiu: Romania produce suficient pentru a acoperi necesarul alimentar intern

„In Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor in permanenta, atat la nivelul comerciantilor si furnizorilor de cereale, cat si la nivelul industriei de morarit si panificatie.

De asemenea, sunt intocmite zilnic rapoarte cu privire la situatia stocurilor de cereale din depozitele autorizate si din zonele de comercializare, pentru a fi pregatiti sa intervenim cu masurile adecvate.

Datele la zi arata ca sunt suficiente stocuri de materie prima, asadar romanii nu trebuie sa isi faca griji din acest punct de vedere.

Romania produce suficient pentru acoperirea consumului intern si are capacitatea de a se sustine singura din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

La randul sau, Aurel POPESCU, presedintele ROMPAN, a afirmat: „Am solicitat aceasta intalnire cu principalii cumparatori de grau in prezenta domnului ministru pentru face o analiza a balantei graului, astfel incat sa avem asigurate cantitatile pentru panificatie pana la noua recolta si pentru a se nu crea probleme in aprovizionarea populatiei.

Consider ca printr-o monitorizare foarte atenta a achizitiilor de grau pentru consum intern si, eventual, pentru export vom reusi sa realizam ce ne-am propus, adica sa nu avem goluri in aprovizionarea cu grau a morilor”.

Totodata, Vasile VARVAROI, presedintele ARCPA, a precizat: „Am fost si ramanem adeptii dialogului. Acest lucru este cu atat mai important astazi, in contextul crizei declansate de agresiunea ruseasca din Ucraina.

Credem ca este datoria noastra sa ne asiguram ca exista suficiente stocuri de grau la nivel national pentru a acoperi consumul populatiei pana la noua recolta, dar si sa mentinem Romania ca un partener solid si predictibil pe pietele internationale.

Le multumesc tuturor celor care au participat, in special domnului ministru pentru initiativa organizarii acestei intalniri”.

Ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat importanta dialogului constructiv pentru ca impreuna cu toti cei implicati sa fie identificate solutii, astfel incat industria de morarit-panificatie sa ramana viabila. In acest sens, participantii la intalnirea de azi au agreat ideea continuarii  acestor intalniri, mai ales in contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanenta a situatiei si a se dispune masurile necesare eliminarii riscurilor ce pot aparea in lantul de aprovizionare a populatiei cu produse agroalimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE