Anunt APIA: fapta pentru care fermierii pot pierde subventiile

Facebook
Twitter

Fermierii care utilizeaza terenuri arabile sau pajisti temporare nu trebuie sa arda miristile sau resturile vegetale, dupa recoltarea culturilor. Agricultorii care nu se conformeaza risca inclusiv pierderea subventiilor pe suprafata, anunta agentia.

„Fermierii si alti beneficiari care primesc sprijin prin interventiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie sa respecte normele privind conditionalitatea pe intreaga exploatatie agricola si pe tot parcursul anului de cerere.

Astfel, standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatatiile agricole, pentru toti fermierii care au la dispozitie terenuri arabile, avand ca cerinta obligatorie interzicerea arderii miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.

Citeste si: Culturi de legume din tot mai multe judete, afectate de canicula: “irigam si dimineata si seara”

Fermierii care utilizeaza terenuri arabile, inclusiv pajisti temporare, nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapita s.a.), inclusiv iarba/vegetatia ramasa dupa cosirea/recoltarea pajistilor temporare”, se arata in comunicat.

APIA anunta incheierea unui Protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in baza caruia partile se angajeaza sa colaboreze pentru cresterea eficientei actiunilor de control.

„APIA, GNM si IGSU, elaboreaza materiale informative (afise, pliante, postere, comunicate de presa etc.) cu privire la interdictia arderii miristilor si vegetatiei uscate pe terenurile arabile, precum si transmiterea lor catre structurile judetene ale APIA, GNM si IGSU, in vederea diseminarii catre populatie, in cadrul campaniilor de informare publica.

Standardul GAEC 3 are ca obiectiv principal mentinerea nivelului de materie organica din sol, prin interdictia arderii miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.

Fermierii care respecta standardul GAEC 3 contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) provenite din agricultura”, noteaza sursa citata.

In cazul in care se constata ca o anumita suprafata a exploatatiei a fost arsa, dar arderea se datoreaza unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sanctionati, fermierii pot prezenta in cel mai scurt timp la Centrul APIA la care a depus cererea copia procesului verbal de interventie intocmit de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta sau copia dupa sesizarea (plangerea) depusa de acesta la sectia de Politie pe raza careia s-a produs incidentul, iar dupa finalizarea cercetarilor trebuie sa prezinte si copia documentului de solutionare a sesizarii facute, precizeaza reprezentantii APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE