Culturi de legume din tot mai multe judete, afectate de canicula: “irigam si dimineata si seara”

Facebook
Twitter

Culturi de legume sunt puternic afectate de canicula, iar acestea trebuie udate zilnic, dimineata si seara, a declarat vicepresedintele Asociatilor Legumicultorilor Maramures-Nord, Vasile Pop.

„E una dintre cele mai dificile perioade, iar canicula afecteaza serios culturile in aer liber. Udarea sau irigarea se face dimineata devreme si seara, aproape de apusul soarelui.

Plantele au nevoie de multa apa, altfel n-ar rezista la temperaturi care in timpul zilei ajung si la peste 33 de grade Celsius.

Daca nu am uda culturile legumicole zilnic de doua ori, cred ca pur si simplu ar fi distruse”, a spus Vasile Pop.

Conform acestuia, culturile legumicole situate in vecinatatea raurilor Somes si Lapus sunt cel mai usor de intretinut, iar terenul partial nisipos mentine un timp umiditatea plantelor.

Citeste si: INS: productia de carne de pasare, in continua crestere

„La parcelele situate in vecinatatea cursurilor de apa Somes, Lapus dar si alte rauri mai mici e un avantaj pentru legumicultori, iar udarea culturilor e mult mai usoara, insa, situatia e mult mai complicata in cazul culturilor asezate la mari distante de cursurile de apa sau cele fara nicio sursa de apa.

Terenurile nisipoase constituie un avantaj.

Aici, fermierii, transporta apa in camp cu ajutorul unor cisterne sau cei inspirati, incearca sa sape fantani pentru a cauta o sursa de apa.

Acestia prefera sa faca acest efort pentru ca terenurile se preteaza la asemenea culturi”, a mai spus Vasile Pop.

In judetul Maramures exista peste 100 de fermieri care isi valorifica produsele din ferma pe piata libera si cea organizata din orasele Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Targu Lapus, Seini, Cavnic si Baia Sprie.

De asemenea, fermierii din Maramures si Transilvania comercializeaza o parte din recolte in piata de angro din municipiul Baia Mare, deschisa de la ora 06,00.

Totodata, un numar mic de fermieri sunt prezenti in zilele de vineri si sambata la Targul Producatorilor Traditionali si Ecologici din municipiul Baia Mare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE