UE vrea sa sustina fermierii ucraineni cu carburant. 50.000 de tone de carburant vor fi livrate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

UE urmeaza sa ofere sprijin pentru fermierii ucraineni, pentru a-i ajuta sa-si pregateasca recoltele, in ciuda razboiului.

Ajutorul va consta in livrarea de carburant si ingrasaminte, insa, in acelasi timp, va fi acordat si un sprijin alimentar, a anuntat comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.

“Le vom oferi un ajutor agricultorilor ucraineni, care au nevoie de 50.000 de tone de carburant pentru a-si lucra la minimum terenurile si pentru a-si mentine productia la niveluri minime de supravietuire”, a explicat comisarul polonez, la finalul unei reuniuni unde ministrii europeni ai agriculturii si-au dat acordul.

“Tranzitul ajutorului pe teritoriul Poloniei este solutia cea mai eficienta din punct de vedere logistic”, iar Varsovia “este pregatita sa participe”, a adaugat Wojciechowski, subliniind ca timpul preseaza in ceea ce priveste insamantarile de primavara.

Citeste si: Botanoiu(AFR): este nevoie de fiecare metru patrat de teren agricol, pentru a produce hrana pentru europeni

Reuniti la Bruxelles, cei 27 de ministri ai agriculturii din UE au discutat prin videoconferinta cu omologul lor ucrainean Roman Lescenko.

“El a omagiat doi prieteni agricultori ucisi sub bombe in timp ce lucrau pe camp” si a transmis hotararea ferma a agricultorilor din Ucraina de a-si cultiva terenurile in ciuda invaziei ruse, a spus comisarul european.

“Un moment foarte puternic. El a trebuit sa ne paraseasca mai repede decat era prevazut, din cauza unei alerte de bombardamente”, a afirmat, vizibil emotionat, si ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a carui tara detine presedintia Consiliului UE.

Potrivit acestuia, inainte de a fi intrerupt, ministrul ucrainean a transmis “cereri precise” catre UE in legatura cu “ajutorul alimentar” pentru populatia din Ucraina, dar si pentru refugiati, sprijinul pentru industria agro-alimentara ucraineana “acolo unde are capacitatea de a functiona” si, in special, ajutorul pentru agriculturi prin furnizarea de ingrasamant, seminte si combustibil.

“Am convenit cu comisarul sa infiintam o organizatie pentru a putea raspunde intr-un mod eficient acestor cereri”, a insistat ministrul francez.

In acelasi timp, Kievul sustine ca vrea sa isi continue exporturile agricole, vorbind despre stocuri “in apropiere de Marea Neagra”.

Bruxellesul a spus ca vrea sa ajute si pe acest plan, dar fara a detalia solutii concrete, in contextul in care razboiul se intensifica in Ucraina.

“Agresorul rus vrea sa distruga toate posibilitatile de productie ale Ucrainei, iar starea stocurilor este greu de evaluat (…)

Este foarte clar ca scopul sau este sa infometeze populatia.

Trebuie sa fim constienti ca infometarea este folosita ca arma”, a spus Janusz Wojciechowski, care a atras atentia ca s-ar putea ajunge la o “situatie dramatica” daca agricultorii ucraineni ar inceta sa mai produca.

Ucraina este un important producator de grau si de porumb si este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, insa sectorul sau agricol a fost puternic lovit de invazia rusa inceputa la 24 februarie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE