Focar de gripa aviara, intr-un judet important. Ce masuri se vor lua?

Facebook
Twitter

In data de 18.03.2022, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat prezenta unui focare de gripa aviara, la pasarile dintr-o exploatatie comerciala din localitatea Branistea, comuna Oinacu din judetul Giurgiu.

Ferma are un efectiv de aproximativ 33.000 de gaini ouatoare.

Imediat, la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Masuri pentru combaterea focarului de gripa aviara.

Pentru a gestiona si monitoriza aplicarea masurilor in focar, la sedinta CLCB a participat si o delegatie din partea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) formata din presedintele dr. Alexandru Bociu, vicepresedintele dr. Danut Pale si directorii generali ai directiilor generale Sanatatea si Bunastarea Animalelor si Control Oficial.

Citeste si: APIA, noutati despre subventia la animale. Ce decizie au luat autoritatile?

La nivelul exploatatiei infectate au fost impuse restrictii de miscare a pasarilor, persoanelor, mijloacelor de transport si furajelor.

Intregul efectiv de pasari va fi eutanasiat, subprodusele rezultate impreuna cu ouale retinute oficial, cu resturile de furaje, cu asternutul si cu tot ce a putut constitui o sursa de infectie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel incat sa se evite orice risc de raspandire a virusului. Ulterior, intreaga suprafata a exploatatiei va fi dezinfectata.

In jurul focarului s-au delimitat o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe o raza de 10 km.

In aceste zone restrictiile vor fi mentinute minimum 30 de zile.

Toate aceste masuri sunt monitorizate de inspectori ai ANSVSA alaturi de reprezentanti ai serviciilor veterinare teritoriale, pentru a evita propagarea virusului.

Reamintim crescatorilor de pasari masurile care trebuie respectate pentru a preveni aparitia si raspandirea viusului gripei aviare:

–        pasarile domestice trebuie tinute separat si in adaposturi acoperite, fara acces la lacuri si balti;

–        furajele trebuie tinute in spatii inchise acoperite si in timpul depozitarii trebuie asigurat sa nu aiba acces alte specii de animale;

–        asternutul trebuie sa fie depozitat in spatii inchise acoperite sau acoperite sa nu aiba contact cu pasarile salbatice;

–        obligativitatea de a anunta imediat medicul veterinar din localitate in caz de imbolnavire sau mortalitate la pasari.

ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din industria avicola si al cetatenilor in aplicarea masurilor de biosecuritate, anuntarea imediata a serviciilor veterinare despre mortalitatile la pasari si respectarea tuturor masurilor dispuse de autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul Romaniei.

Mentionam ca, pentru asigurarea sanatatii publice, toate efectivele de pasari sunt supuse programelor nationale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviara, astfel incat pe piata din Romania sa ajunga produse si suproduse obtinute doar de la animale si pasari sanatoase.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE