Gripa aviara ameninta Romania. ANSVSA ia primele masuri

Facebook
Twitter

In urma cresterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripa aviara inalt patogena, subtipul H5N1, ANSVSA a dispus intensificarea controalelor oficiale in toate exploatatiile comerciale de pasari (ferme si exploatatii comerciale de tip A), precum si in exploatatiile nonprofesionale amplasate in zonele cu risc ridicat de introducere si raspandire a virusurilor HPAI.

Totodata, ANSVSA a transmis tuturor structurilor teritoriale instructiuni cu privire la masurile ce trebuie aplicate la nivelul exploatatiilor nonprofesionale, comerciale si privind pasarile salbatice.

De la debutul anului 2022, au fost notificate 58 de focare la pasari doestice si pasari tinute in captivitate in Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franta, Ungaria si Marea Britanie.

Citeste si: Agrometeo: densitate redusa la grau si orz si aprovizionare buna cu apa la principalele culturi

In Ungaria au fost confirmate 10 focare secundare, dupa cum urmeaza:

7 focare in fermele comerciale de rate si intr-o gospodarie, in localitatea Kiskunmajsa din regiunea Bács-Kiskun;

un focar secundar la o ferma de rate cu un efectiv de 11.407 capete de langa localitatea Biharugra din regiunea Bekes;

doua focare la o ferma de pasari cu efective mixte (280 de capete) si la o ferma de curci (3.109 capete) din regiunea Csongrád-Csanád.

Ca urmare a depistarii primului focar gripa aviara din localitatea Bigharugra, din data de 29.12.2021, zona de supraveghere (10 km) cuprinde si 7 localitati din judetul Bihor (Ateas, Berechiu, Cheresig, Cefa, Riot, Sanicolau Roman si Martihaz).

Pana la aceasta data, in Romania nu a fost depistata prezenta virusului influentei aviare in exploatatii de pasari domestice.

Cu toate acestea, in judetul Galati a fost confirmat un caz de influenta aviara inalt patogena H5N1 la un pescarus, precum si un caz la o rata salbatica impuscata pe raza judetului Tulcea. La finele anului trecut, in arealul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a fost confirmat un caz de gripa aviara inalt patogena la o lebada de iarna.

Avand in vedere interesul protejarii aviculturii romanesti, ANSVSA a solicitat sprijinul presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) in vederea informarii membrilor UCPR si crescatorilor de pasari, sa intensifice masurile de biosecuritate in exploatatiile comerciale pe care le detin. Acestea trebuie aplicate inclusiv in timpul afluirii de material de reproductie sau pasari vii pentru repopularea fermelor provenite din comertul intracomunitar sau din tari terte.

De asemenea, tinand cont de faptul ca, activitatea sanitara veterinara, preponderenta tehnic, are o complexitate majora care asigura o legatura inseparabila intre sanatatea animalelor si sanatatea omului, ANSVSA a solicitat prim-ministrului sprijinul pentru facilitarea colaborarii la nivel judetean dintre Institutia Prefectului si DSVSA pentru prevenirea si, in caz de necesitate, a eradicarii rapide a bolii.

Inca din luna decembrie a anului trecut, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor din cadrul ANSVSA si DSVSA au demarat controale in opt judete amplasate pe granita de vest si sud-est a Romaniei (Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Giurgiu, Calarasi, Constanta si Tulcea).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE