Agrifish: discutii despre bunastarea animalelor si cum vor fi sustinuti fermierii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul agriculturii, Adrian CHESNOIU, a participat luni, 17 ianuarie 2022, la Consiliul Agrifish, ce s-a desfasurat la Bruxelles.

Cu aceasta ocazie, ministrul francez al agriculturii si alimentatiei, Julien DENORMANDIE, a prezentat prioritatile presedintiei franceze in domeniul agriculturii si pescuitului, avand in vedere ca Franta a preluat presedintia rotativa a Consiliului, la 1 ianuarie 2022.

Un punct important pe agenda Consiliului l-a constituit imbunatatirea legislatiei privind bunastarea animala. In interventia sa in cadrul sedintei Consiliului AGRIFISH, ministrul Adrian CHESNOIU a afirmat: „Este foarte important pentru noi toti sa avem in vedere ca aceasta tranzitie catre imbunatatirea legislatiei privind bunastarea animala sa tina cont de specificitatea fiecarui stat membru. 

Citeste si: Cum reuseste o asociatie sa livreze 80.000 de tone de legume

Luarea unor decizii cu impact puternic economic in activitatea de productie, trebuie sa urmareasca acordarea compensatiilor necesare, astfel incat tranzitia sa fie una utila pentru fermierii nostri.

Orice prevedere la care vom lucra si asupra careia vom conveni impreuna trebuie sa fie facila pentru fermieri si sa identifice cele mai bune solutii, pentru a ne atinge obiectivele”.

Totodata, ministrul a adresat felicitari Presedintiei franceze si a subliniat necesitatea implementarii unor mecanisme viabile, care sa asigure predictibilitatea si durabilitatea in sectorul agricol.

Va felicit pentru initiativele programate pe durata Presedintiei dumneavoastra si va asigur de toata implicarea din partea Romaniei pentru imbunatatirea legislatiei europene. 

Trebuie sa identificam mecanisme care sa vina in sprijinul agricultorilor pentru a salva afacerile acestora, astfel incat noi, cetatenii europeni, sa continuam sa avem acces la hrana de calitate.

Daca cerem fermierilor nostri aplicarea de standarde tot mai inalte, trebuie sa luam masuri atunci cand importurile risca sa cauzeze un prejudiciu grav producatorilor europeni”, a declarat ministrul CHESNOIU.

In ceea ce priveste agricultura, presedintia franceza se va axa pe trei domenii principale:

  • standarde reciproce pentru produsele din UE si cele din afara UE
  • agricultura cu emisii scazute de dioxid de carbon si sechestrarea carbonului in solurile agricole
  • reducerea utilizarii pesticidelor in agricultura

In ceea ce priveste pescuitul, temele avute in vedere sunt:

  • revizuirea Regulamentului privind controlul pescuitului
  • politica comuna in domeniul pescuitului si punerea sa in aplicare
  • acorduri de parteneriat in domeniul pescuitului sustenabil cu Mauritius, Madagascar si Liberia.

Totodata, pe ordinea de zi a Sedintei s-au regasit si urmatoarele subiecte:

  • Situatia pietei produselor agricole;
  • Aspecte legate de comert in domeniul agriculturii;
  • Concluzii ale conferintei la nivel inalt intitulata „Bunastarea animalelor in UE acum si in viitor”, care a avut loc online la 9 decembrie 2021;
  • Perspectiva Comisiei privind ciclurile durabile ale carbonului, adoptata la 15 decembrie 2021, care stabileste masuri menite sa accelereze eliminarea carbonului din atmosfera.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE