Bunăstarea animalelor – animalele vii, transportate cu avionul în Orient

Facebook
Twitter

Bunastarea animalelor – aeroportul din Timisoara va realiza un terminal pentru transportul animalelor vii. In acest fel, oile care sunt transportate cu vaporul, de multe ori in conditii inumane, sa ajunga mai repede la destinatie, noteaza Adevarul.

România este pe locul al treilea în Uniunea Europeană la creşterea ovinelor şi caprinelor, cu un efectiv de 12 milioane de animale pe an, din care în jur de o treime merg la export.

Jumătate se duc în Orient, în ţări arabe precum Libia, Liban, Arabia Saudită sau Iordania. În aceste cazuri, transportul se face pe apă, cu vapoarele care pleacă din portul Constanţa.

Într-un viitor apropiat, oile vor fi duse şi cu avionul, după ce pe Aeroportul Internaţional Timişoara se va construi un terminal pentru companiile cargo, care va deservi şi transportul de animale vii, prima fază fiind scoaterea la licitaţie a lucrărilor.

Citeste si: Apel al fermierilor: cum poate fi salvata cultura cartofului in Romania?

„În afară de traficul de cargo, vrem să demarăm şi traficul de animale vii, în special de oi.

Ştiu că unii zâmbesc, dar pentru crescătorii de animale poate însemna o oportunitate deosebită, în loc să ajungă cu vaporul într-o săptămână sau să nu mai ajungă deloc, cum s-a mai întâmplat, pe cale aeriană se poate ajunge în şase ore”, a declarat Dorel Grădinaru, directorul Aeroportului Timişoara.

La Timişoara, şi vacile au mai mers cu avionul

În 2011, pe Aeroportul Timişoara s-a făcut primul transport cu avionul de animale mari din ţara noastră.

Atunci, o cursă specială din Irlanda a adus în România 70 de vaci, iar anul următor, pe aeroportul timişorean au mai fost aduse 70 de văcuţe cu avionul, în cuşti compartimentate.

„Este un gen de afacere aeronautică foarte curată. Animalele vin îmbarcate în cuşti speciale, se încarcă în avion, iar în câteva ore sunt în Orient.

Foarte important, la preţ chiar mai mic decât celelalte transporturi. Trebuie să existe o fermă de carantinare şi în Timiş, una destul de mare.

Dacă începem să facem genul acesta de activitate, în mod cert vor mai apărea şi altele”, a mai spus Grădinaru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE