padure de vanzare

Nostra Silva: MADR aloca de 8 ori mai multi bani bunastarii animalelor decat padurilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin PNS, Ministerul Agriculturii aloca de 8 ori mai multi bani bunastarii animalelor decat padurilor, se arata intr-un document transmis de federatia Nostra Silva.

“(…) in anii 2023 – 2027, din fondurile UE de aproape 16 miliarde euro, o gaina, un porc si o vaca vor primi finantari de zeci si sute de ori mai mari decat un arbore, un palc de copaci sau un hectar de padure.

Totul din bani care sunt destinati pentru ‘mediu si clima’. (…)

Din banii pentru ‘mediu si clima’ 736.250.000 euro se vor cheltui pentru bunastarea animalelor (porc si pasare).

Citeste si: Ministerul Agriculturii infiinteaza o societate de asigurari, pentru fermieri

Pentru toate padurile Romaniei sunt prevazuti 87.826.166 euro.

Asadar, porcii si gainile din Romania vor primi de 8 ori mai multi bani decat cele 6,427 milioane hectare de terenuri forestiere”, se mentioneaza in comunicat.

Ca urmare a acestei abordari iresponsabile fata de paduri, Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania va relua, luni, actiunile de protest, prin pichetarea Ministerului Agriculturii, se precizeaza in comunicat.

Nostra Silva arata ca, desi MADR a dublat finantarea alocata domeniului forestier prin Planul National Strategic, de la 0,6% la 1%, acest procent este complet insuficient pentru nevoile padurilor din Romania.

Organizatia propune pentru finantare in Planul National Strategic urmatoarele masuri: sustinerea sistemelor silvo-pastorale de gestionare a terenurilor, pentru includerea intr-un regim de gestionare durabila a celor 500.000 de hectare de pasuni impadurite; sustinerea implementarii retelei de arii protejate Natura; investitii in accesibilizarea fondului forestier si tehnologie de exploatare prietenoasa cu mediul (fisa actuala a masurii ii exclude de la finantare pe proprietarii de paduri); angajamente voluntare pentru sustinerea efectului climatic si de conservare a biodiversitatii; masuri de sustinere a rezilientei padurilor la schimbarile climatice, prin efectuarea lucrarilor de ingrijire si refacerea arboretelor afectate de calamitati; sustinerea extinderii suprafetei padurilor si infiintarea de perdele.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE