Ministerul Agriculturii infiinteaza o societate de asigurari, pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii va infiinta o societate de asigurari, pentru fermieri, care ar putea avea un plafon de 100 de milioane de euro, in fiecare an, a anuntat seful MADR, Adrian Chesnoiu.

Potrivit spuselor sale, noua societate va fi construita impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, in urma aprobarii PNS.

“Au fost discutii aprinse in cadrul dezbaterilor pe PNS vizavi de ce directie si ce decizie vom lua cu privire la managementul riscurilor in agricultura.

Am luat decizia (…) de a infiinta o societate de asigurari a Ministerului Agriculturii care sa aiba in vedere asigurarea culturilor fermierilor, pentru ca, pe langa schimbarile climatice, trebuie sa avem si raspunsuri si solutii care sa fie pe masura.

Lucrul acesta il vom construi impreuna cu cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru ca nu va fi un drum usor, nu este simplu sa pornesti la un astfel de demers, dar cred ca este momentul in care cu totii trebuie sa spunem: altfel nu se poate”, a precizat Chesnoiu.

Citeste si: Plati pentru crescatorii de animale. Ce categorii intra la plata?

El a explicat ca a activat o linie directoare din PNS referitoare la mecanismul de gestionare a riscurilor in agricultura prin infiintarea unei companii de asigurari in subordinea MADR, care “sa raspunda nevoii fermierilor si pentru a adauga inca un factor de raspuns la schimbarile climatice viitoare”.

“In momentul in care avem PNS aprobat vom parcurge etapele necesare infiintarii acestei companii.

Din punctul meu de vedere este singura solutie pentru a adauga inca un factor de raspuns la schimbarile climatice viitoare.

A scazut foarte mult apetenta companiilor de asigurari de a mai asigura culturile fermierilor si atunci noi nu putem privi impasibili la ceea ce ce se va intampla pana in 2027.

Luam masuri, stiu ca drumul este greu, dar mi-l asum si cu siguranta il voi duce pana la capat”, a transmis el.

Totodata, seful MADR a mentionat ca Regulamentul european permite ca 3% din sumele care se cuvin fermierilor sa fie puse intr-o companie de asigurari, in timp ce statul poate aloca de la buget un surplus pentru a intregi un plafon, alaturi si de o componenta din Pilonul II al PNS.

“Stiti bine ca in PNDR 2020 am activat masura 17.1 pentru compensarea a 70% din polita facultativa de asigurare, inca de atunci am previzionat ceea ce trebuie sa se intample.

Valoarea fondurilor din aceasta societate, la cum prevede acum regulamentul va porni de la 60 de milioane de euro pe an contributia fermierilor plus inca 20% pe care ii ducem din PNS din Pilonul II plus componenta din buget national.

Estimam ca vom ajunge la un plafon de 100 de milioane de euro in fiecare an pentru emiterea unei polite de asigurare obligatorii pe unitatea de suprafata, care este extrem de importanta.

Uitati-va la modelul PAID, unde va trebui sa ajungem pana in 2027, la un Pool de asigurare, astfel incat polita de asigurare obligatorie pentru suprafata de teren arabil, plus politele facultative, vor deveni mult mai atractive pentru companiile de asigurari si o sa le permita fermierilor sa isi asigure culturile si productia in caz de ani meteorologici defavorabili”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Chesnoiu a mai spus ca imediat dupa aprobarea PNS va demara infiintarea companiei de asigurari din subordinea MADR.

Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania a organizat miercuri cea de-a saptea editie a congresului “De fermieri pentru fermieri”, unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din Romania, cu focus asupra exigentelor Planului National Strategic 2023-2027 si a solutiilor inteligente privind tehnologiile avansate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE