Inspectori ai Ministerului Agriculturii au desfasurat mai multe controale, prin care au verificat activitatea comerciantilor de fructe si legume.
Obiectivul principal al controalelor a constat in depistarea, sanctionarea si eliminarea tuturor abaterilor de la legislatia specifica din domeniul producerii, depozitarii, transportului si comercializarii legumelor si fructelor proaspete, provenite din productia autohtona, import si comert intraunional, in retele de comercializare en-detail/cash&carry (tip market-uri/supermarket-uri/hipermarket-uri).
Principalele neconformitati constatate si sanctionate au vizat:
- Lipsa mentionarii originii si a categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, in baza carora operatorii economici comercializeaza en-detail legume si fructe proaspete;
- Lipsa etichetarii sau etichetarea incompleta a loturilor de legume si fructe (ex.: lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltarii);
Citeste si: Ministrul Chesnoiu, despre accesul producatorilor romani in piete
- Mentionarea unei alte tari de provenienta/unei alte origini decat cea inscrisa pe eticheta ambalatorului si pe documentele fiscale (facturi, avize de insotire) pe etichetele expuse in imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe;
- Deficiente de calitate sau standarde de comercializare necorespunzatoare ale legumelor expuse la vanzare (ex.: produse afectate de mucegai, lipsa prospetime, cu umezeala externa anormala, deshidratate).
„Asa cum am promis, prin intensificarea actiunilor de control la legumele si fructe comercializate in magazine dorim sa asiguram consumatorii romani ca aceste produse, in general provenite din import sau din schimburi intracomunitare, corespund din punct de vedere al calitatii si al conformitatii. Totodata, atunci cand mergem sa cumparam un produs de pe rafturile supermarketului, trebuie sa avem cu totii garantia ca eticheta este conforma cu realitatea”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.
In urma controalelor efectuate in perioada 10 decembrie 2021-15 ianuarie 2022 au fost verificati 2079 operatori (Market-uri/Supermarket-uri/Hipermarket-uri), aplicandu-se 108 sanctiuni cu amenda in valoare de 315.400 lei, precum si 639 sanctiuni cu avertisment.
Cele mai multe nereguli au fost constatate in Bucuresti si in judetele Brasov, Bihor, Giurgiu, Vrancea, Arges, Botosani, Harghita si Calarasi.