Trei ordine ale Ministerului Mediului au indus in eroare mai multi proprietari de paduri. Detinatori ai cel putin 70% din amenajamente nu stiu daca mai pot recolta lemnul, din cauza noilor directive.
Ordinele vizeaza evaluarea amenajamentelor silvice si revizuirea evaluarilor de mediu, insa, in urma lor, proprietarii nu stiu daca mai au dreptul de a recolta lemn, in mod legal, de pe suprafetele lor.
„Intr-un final, in baza cererii inaintate pe baza legii informatiilor publice, am obtinut (de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, n.r.) cifrele care dau masura blocajului iminent din piata lemnului.
In Romania sunt inregistrate in acest moment 4.478 de amenajamente silvice – planuri complexe, multianuale, de administrare a fondului forestier, care stipuleaza ce tipuri de lucrari silvice trebuie efectuate pe suprafetele respective.
Dintre acestea, in jur de 3.150 de amenajamente silvice ‘nu au parcurs/nu au finalizat procedura de evaluare de mediu.’
Ambiguitatea din raspunsul Ministerului este amplificata de formularile diferite in cele trei OM (…), astfel incat pentru 70% din amenajamentele silvice din fondul forestier national nu se stie in acest moment daca sunt aplicabile sau nu, daca trebuie revizuite sau nu.
Pe scurt, nu se stie daca proprietarii vor putea sau nu sa recolteze legal lemn de pe aceste suprafete, pentru necesarul de lemn de foc sau pentru prelucrare industriala”, se mentioneaza intr-un comunicat al asociatiei Prolemn.
Asociatia patronala arata ca si cu restul de aproape 1.400 de amenajamente sunt probleme, legate de posibila suprapunere a acestora pe arii protejate.
Citeste si: Solul argilos – ce particularitati are si culturile potrivite
„Dar situatia nu este cu mult mai clara pentru restul amenajamentelor. Din restul de aproape 1.400 de amenajamente legal aprobate prin ordin de ministru (sau in curs de aprobare), aproximativ 70% urmeaza sa fie restrictionate pentru revizuirea evaluarii de mediu, deoarece se suprapun partial sau total cu arii naturale protejate de interes comunitar.
Ministerul recunoaste ca nu stie cate amenajamente se suprapun partial sau total cu Situri Natura 2000, desi inca din 2010 toate amenajamentele au harti in format digital GIS transmise catre Minister in procedura de aprobare!”, se precizeaza in comunicat.
Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn arata ca doar 9 amenajamente silvice au obtinut in acest an avize de mediu cu evaluare adecvata de mediu si raport de mediu.
„Din cele 306 amenajamente aflate in 2021 in procedura normala de reamenajare a padurii, cu periodicitatea de 10 ani, doar 9 (noua) amenajamente silvice din Romania au obtinut in mod cert un aviz de mediu cu evaluare adecvata de mediu si raport de mediu. Toate celelalte vor intra in revizuire sau sunt blocate in aplicare complet”, noteaza Prolemn.
Conform sursei, problema consta in cele trei ordine de ministru emise pentru evaluarea amenajamentelor silvice si pentru revizuirea evaluarii de mediu.
„Au trecut aproape doi ani de la initierea procedurii de infringement, iar Ministerul s-a hotarat, la presiunile Comisiei Europene, sa taie pisica.
Dupa aproape doi ani in care nu a facut practic nimic pentru a rezolva problema, a fost luata o decizie in situatie de criza: au fost emise Ordinele de Ministru 1945 (modificarea normelor de amenajare), 1946 (procedura de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice) si 1947 (procedura de revizuire a evaluarii de mediu).
In toate dezbaterile, reprezentantii sectorului au cerut Ministerului sa faca o evaluare de impact in urma aplicarii ordinelor mentionate in forma propusa de Minister, evaluare pe care Ministerul nu a prezentat-o niciodata”, se mentioneaza in comunicat.
Liderul AIL-Prolemn, Catalin Tobescu, a aratat ca in acest context pretul la lemn a crescut exponential pe piata interna, iar cei care vor avea de suferit sunt persoanele care se incalzesc cu lemne si intreaga industrie a lemnului.
„La licitatiile principale de masa lemnoasa, preturile au atins niveluri absurde, de 2,5 ori mai mari fata de mediile multianuale.
La rasinoase, spre exemplu, preturile in Europa sunt de 100 de euro pentru busteanul de gater, adus in fabrica.
In Romania, preturile au ajuns la medii de 120-140 de euro pentru lemnul pe picior, in padure, din care doar un procent mediu de 65% va putea fi sortat ca bustean de gater.
Aceste preturi sunt un semnal de criza profunda, pe care clasa politica trebuie sa il ia in serios.
Milioanele de oameni care se incalzesc cu lemne si intreaga industrie asteapta dialog real, solutii eficiente, masuri aplicabile, cu evaluari de impact.
Daca acest deficit artificial de resursa se prelungeste, se va rasfrange in probleme sociale grave incepand din 2022.
Ministerul ignora jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene: in cazul unei implementari de corectare a unei directive europene, cum ar fi la noi evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice, corectarea se face pentru viitor, fara afectarea activitatilor economice.
Nu exista aplicare retroactiva. Nu directiva europeana ne impune aplicarea retroactiva, ci ordinele noastre de ministru”, a declarat Catalin Tobescu, citat in comunicat.