septembrie 27, 2022

WWF: “Proprietarii de paduri din arii protejate, abandonati de stat”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Paduri protejate – Proiectul final al Planului National Strategic (PNS) va fi trimis din nou catre Comisia Europeana, care urmeaza sa il aprobe pana la sfarsitul lui 2022. WWF va sesiza din nou forul european, in ceea ce priveste pericolul care planeaza asupra padurilor “protejate” din Romania, anunta organizatia de mediu, intr-un document.

“In lipsa fondurilor, proprietarii care au avut “sansa” sa detina paduri in ariile protejate Natura 2000 sunt abandonati de catre stat sa decida, pe propria raspundere si cheltuiala, daca vor si pot sa le protejeze sau nu.

Acestia risca astfel sanctiuni pentru neimplementarea masurilor necesare si pentru nerespectarea interdictiilor, cum ar fi cele de recoltare a lemnului, prevazute in planurile de management (…)

Saptamana trecuta a avut loc ultimul grup de lucru pe baza caruia Ministerul Agriculturii (MADR) va redacta forma finala a PNS, de care depinde viitorul padurilor pentru urmatorii 10 ani. Niciuna dintre recomandarile Comisiei Europene referitoare la paduri nu a fost inclusa in noul draft.

Din pacate, decizia de alocare a acestor fonduri europene este politica si este impartita intre mai multe ministere.

Programul este gestionat de MADR, care nu are interes direct in conservarea padurilor, iar Ministerul Mediului, de care apartin padurile, nu reuseste sa faca propuneri convingatoare ca sa atraga finantare.

Romania urmeaza acum sa trimita proiectul final al PNS catre Comisia Europeana, pe care aceasta trebuie sa il aprobe pana la sfarsitul anului.

WWF va sesiza din nou CE asupra pericolului ce planeaza asupra padurilor “protejate” ale Romaniei”, sustin activistii de mediu.

In acest context, WWF monitorizeaza cu atentie actiunile autoritatilor legate de protejarea si gestionarea durabila a padurilor si de aceea lanseaza un SOS pentru salvarea padurilor din siturile Natura 2000.

In viziunea organizatiei, soarta padurilor depinde de alocarea fondurilor europene in cadrul PNS, care trebuie sa devina operational la inceputul anului 2023.

“Pana acum, in ciuda tuturor eforturilor noastre din ultimii doi ani, autoritatile au refuzat sa sustina nevoile de conservare ale padurilor, fara a aduce vreun argument solid in aceasta directie.

Dupa ce Romania a publicat in februarie primul draft al PNS, WWF i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Johannis prin care i-a solicitat sa intervina in sprijinul padurilor.

Mai mult, am trimis o scrisoare si catre Comisia Europeana (CE) prin care am propus o serie de masuri care ar trebui incluse in PNS ca sa ne putem proteja padurile in conditii sustenabile.

Observatiile pe care CE le-a trimis ulterior Romaniei in legatura cu draftul PNS sustin aproape in totalitate masurile propuse de WWF”, se mentioneaza in comunicat.

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE