Noutati despre pesta porcina. Campanie prelungita pentru al treilea an consecutiv

Facebook
Twitter

EFSA continua eforturile de a opri pesta porcina africana in Europa prin extinderea campaniei pentru al treilea an si lanseaza noi activitati – pilot in patru tari.

O campanie importanta a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) se desfasoara in 2022 pentru al treilea an consecutiv, cu scopul de a continua constientizarea populatiei  cu privire la pesta porcina africana (PPA) care afecteaza porcii domestici si mistretii din Europa. Campania are ca tinta regiunea de Sud-Est a Europei si se desfasoara in parteneriat cu autoritatile locale in optsprezece tari: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Slovacia si Ungaria.

Fermierii, medicii veterinari si vanatorii sunt vizati in cadrul campaniei, deoarece acestia au un rol important in diseminarea informatiilor si aplicarea masurilor de biosecuritate in exploatatii si fonduri cinegetice.

Citeste si: APIA, noutati despre plata in avans pentru fermieri

“Pesta porcina africana este o boala extrem de contagioasa care se raspandeste in regiuni din Europa neafectate pana acum. Raspandirea bolii reprezinta o amenintare globala si a dus la pierderi devastatoare pentru crescatorii de porci din Europa si nu numai”, spune Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.

“Lucram impreuna cu partenerii din cadrul autoritatilor locale, pentru a ajunge la fermierii ale caror animale si mijloace de trai au fost afectate de aceasta boala mortala. Campania #StopASF are ca scop informarea fermierilor, precum si a medicilor veterinari si a vanatorilor, cu privire la ceea ce trebuie sa urmareasca, cu mesajul nostru de a detecta, preveni si raporta.”

Campania “Opriti Pesta Porcina Africana” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene si ale altor organisme internationale de a stopa raspandirea PPA in UE si in tarile vecine.

Ce este pesta porcina africana?

PPA este o boala virala mortala care afecteaza porcii domestici si mistreti. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca pierderi socio-economice semnificative in multe tari. Nu exista vaccinuri aprobate in Europa, astfel incat un focar poate duce la sacrificarea unui numar mare de porci in zonele afectate.

Cui se adreseaza campania?

Campania se adreseaza grupurilor de persoane si indivizilor care intra in contact cu porcii domestici si mistreti, in special crescatorilor de porci, vanatorilor si medicilor veterinari. Cu ajutorul grupurilor locale de fermieri, organizatiilor veterinare, asociatiilor de vanatoare si  altor organisme relevante, campania urmareste sa creasca gradul de constientizare cu privire la modul de prevenire a raspandirii PPA.

Aflati mai multe

Pentru mai multe informatii, precum si pentru fise informative, infografice, kit de postari pentru retele sociale si alte materiale vizitati site-ul campaniei ASF a EFSA.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE