Comisia Europeana a lansat o consultare pentru noul cadru de monitorizare a taierilor de lemn din paduri si noi planuri strategice.
Prin aceasta consultare, Comisia Europeana urmareste elaborarea unui cadru de observare a padurilor la nivelul UE, cu scopul de a oferi acces liber la informatii detaliate, exacte, periodice si in timp util cu privire la starea si gestionarea padurilor din Uniune.
”Padurile noastre sunt supuse unei presiuni enorme. Cu totii am fost martori ai incendiilor de vegetatie din aceasta vara si, pe langa schimbarile climatice, padurile sufera si din cauza pierderii biodiversitatii, a utilizarii sporite a terenurilor, a daunatorilor si a intensificarii exploatarii forestiere.
Insa ele joaca un rol esential si in raspunsul la aceste provocari.
Noua initiativa privind monitorizarea padurilor si planurile strategice va asigura disponibilitatea la timp a unor informatii exacte cu privire la padurile din UE, astfel incat factorii de decizie, silvicultorii si administratorii de terenuri sa poata lua masuri rapide si decisive ca raspuns la noile presiuni asupra padurilor”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Citeste si: Noi reguli pentru comertul cu ingrasaminte. Ce se schimba?
Pe langa imbunatatirea monitorizarii padurilor, informatiile colectate prin observarea padurilor vor conduce la un proces decizional bazat intr-o mai mare masura pe date privind padurile.
Acest rezultat preconizat constituie un element esential pentru sporirea increderii publicului in ceea ce priveste gestionarea padurilor, reducerea exploatarii forestiere ilegale, stimularea si recompensarea unei gestionari mai durabile a padurilor si sprijinirea adaptarii padurilor la schimbarile climatice, precizeaza CE.
Aceasta initiativa va contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei Europe pregatite pentru era digitala, deoarece va capacita cetatenii, intreprinderile si administratiile, oferindu-le acces la date armonizate privind padurile si utilizand mai bine tehnologiile digitale.
Toate partile interesate sunt invitate sa isi impartaseasca opiniile in cadrul consultarii publice online care se va desfasura pana la 17 noiembrie.