septembrie 30, 2022

padure de vanzare

Alocare de 500 de milioane de euro in Romania, pentru infiintarea de paduri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a acordat 500 de milioane de euro Romaniei, pentru infiintarea de paduri, se arata intr-un comunicat CE.

Masura face parte din strategia Romaniei de asigurare a protectiei padurilor si a biodiversitatii. Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele strategice ale UE legate de tranzitia verde.

“Schema in valoare de 500 de milioane de euro aprobata luni va permite Romaniei sa creeze noi suprafete impadurite.

Aceste paduri vor contribui la prevenirea eroziunii si a inundatiilor, la curatarea aerului si la combaterea schimbarilor climatice.

Masura va contribui nu numai la obiectivele Pactului verde al UE, ci va sprijini, totodata, dezvoltarea economica a zonelor rurale din Romania”, a declarat vicepresedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica in domeniul concurentei.

Masura notificata de Romania, care va avea un buget de 500 de milioane de euro, va fi finantata integral prin Mecanismul de redresare si rezilienta, in urma evaluarii pozitive de catre Comisie a Planului de redresare si rezilienta al Romaniei si a adoptarii acestuia de catre Consiliu.

Citeste si: Noutati: sprijin cultura de cartofi. Si fermierii cu sub un hectar de teren il pot accesa

Schema, care se va desfasura pana la 30 iunie 2026, urmareste sa sprijine proprietarii de terenuri agricole adecvate pentru impadurire in vederea crearii de noi suprafete impadurite, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung.

In cadrul schemei, se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe proprietarilor publici si privati de terenuri agricole adecvate pentru impadurire, inclusiv municipalitatilor, precum si asociatiilor acestora.

Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie sa creeze trupuri de padure de cel putin 0,5 ha sau cordoane forestiere (adica randuri de arbori si arbusti pentru a proteja terenurile agricole impotriva eroziunii eoliene si a secetei) cu o suprafata de cel putin 0,1 ha.

In plus, beneficiarii trebuie sa se asigure ca terenul pe care sunt plantate trupurile de padure sau cordoanele forestiere este adecvat pentru impadurire. In sfarsit, impadurirea trebuie realizata in conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestiera din Romania, in care sunt detaliate speciile de arbori si arbusti care urmeaza sa fie plantati, precum si densitatea plantatiilor.

Comisia a evaluat schema in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, in special al Orientarilor din 2014 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale si al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre sa sprijine dezvoltarea anumitor activitati economice in anumite conditii.

Comisia a constatat ca schema faciliteaza dezvoltarea anumitor activitati economice, in special impadurirea terenurilor agricole.

In plus, aceasta are un “efect stimulativ”, deoarece beneficiarii nu ar desfasura activitatile de impadurire in aceeasi masura in absenta ajutorului, are un impact limitat asupra concurentei si a schimburilor comerciale in cadrul UE.

In special: masura este necesara si adecvata pentru a incuraja dezvoltarea padurilor si pentru a corecta o disfunctionalitate a pietei, deoarece piata nu asigura indeplinirea obiectivelor preconizate in ceea ce priveste impadurirea; iar masura este, de asemenea, proportionala.

Desi valoarea maxima a ajutorului este de pana la 100% din costurile eligibile, valoarea finala va fi calculata in mod nediscriminatoriu. Costurile eligibile vor fi sustinute de documente justificative clare si contemporane si se vor baza pe costuri standard.

De asemenea, masura promoveaza asigurarea unei cresteri inteligente si durabile a suprafetelor impadurite. In plus, masura este in concordanta cu obiectivele de dezvoltare rurala si cu obiectivele strategice ale UE legate de tranzitia verde.

Pe acest temei, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE