Solul argilos – ce particularitati are si culturile potrivite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Argila reprezinta cea mai mica particula din toate tipurile de sol. Particulele din solul argilos sunt strans legate intre ele, cu foarte putin sau deloc spatiu aerian.

Acest sol are calitati bune de stocare a apei si ingreuneaza umiditatea si aerul sa patrunda in el. Este lipicios la atingere cand este umed, dar neted cand este uscat.

Daca intentionati sa infiintati o plantatie, trebuie sa cunoasteti culturile potrivite pentru solul argilos.

Cateva informatii despre solul argilos

  • Solul argilos este un tip de sol greu, care beneficiaza de nutrienti in cantitati mari. Solurile argiloase raman umede si reci iarna si se usuca in sezonul de vara. Aceste soluri sunt alcatuite din peste 25% argila, iar din cauza spatiilor dintre particulele de argila, aceste soluri retin o cantitate mare de apa. Deoarece aceste soluri se scurg foarte lent si dureaza mai mult sa se incalzeasca vara, combinate cu uscarea si craparea in timpul verii, ele pot adesea pune gradinarii la grea incercare.
  • Solul argilos consta in principal din particule foarte fine de argila. Capacitatea sa de retinere a apei este foarte mare. Solul argilos umed este lipicios. Contine putin aer. Dimensiunea particulelor de sol este mai mica de 0,2 mm, iar solul argilos este bogat in materie organica.
  • Solurile argiloase pot avea un mare potential atunci cand sunt lucrate corect si plantate cu culturi adecvate. Diverse combinatii ale acestora dau diferite calitati solului. Un bulgar dur va deveni moale si sfaramicios dupa umezire si uscare. Nu produce efecte negative mari, in cazul unor practici nepotrivite de cultivare, dar este greu de lucrat, asa cum sunt toate argilele. Unele dintre particulele din argila sunt mai mici decat cateva bacterii, iar acest sol poate contine pana la 60 de minerale diferite.
  • Cea mai mare problema a solului argilos este ca se imbina cu apa si acest lucru poate incetini cresterea plantelor si chiar poate cauza putrezirea radacinilor. Solul argilos este greu de sapat si se incalzeste mai greu, primavara.

Citeste si: Ministrul agriculturii vorbeste despre subventia pentru tona de grau procesata

Cum sa imbunatatiti un sol argilos

Toate solurile argiloase pot fi imbunatatite in timp. Dar cea mai importanta problema de rezolvat este drenajul prost, mai ales atunci cand provoaca baltire.

Sapati pamantul adanc, incorporand o multime de materie organica voluminoasa pe masura ce lucrati terenul.

Compostul, mucegaiul de frunze, nisipul grosier si aschiile de scoarta bine putrezite sunt optiuni excelente.

Dar aveti grija sa nu puneti prea multa scoarta sau aschii de lemn, deoarece bacteriile necesare pentru a descompune aceasta cantitate de lemn vor distruge solul.

Folosirea culturilor de acoperire pentru a imbunatati solul argilos

Solul argilos este problematic pentru gradinari, deoarece este greu si nu permite ca apa sa se scurga pur si simplu. Multe culturi de gradina si plante ornamentale obisnuite au nevoie de un sol bine drenat pentru o crestere optima. Solul argilos are atat beneficii, cat si dezavantaje.

Spre deosebire de solul nisipos, retine apa si nutrientii, dar este foarte lipicios cand este umed si dur precum caramizile cand este uscat.

Adaugarea de var pentru soluri argiloase

Unele soluri argiloase raspund la adaugarea unui agent de calcar, cum ar fi varul. Acest lucru poate face ca particulele de argila sa formeze aglomerari, imbunatatind structura solului si drenajul. Acest lucru tinde sa functioneze cel mai bine pe soluri acide si, daca nu va cunoasteti pH-ul solului, testati cu un kit ieftin de la un magazin de specialitate.

Adaugati var in  solurile acide conform instructiunilor de pe pachet si pentru alte soluri, puteti incerca, de asemenea, sa adaugati gips. Acest lucru poate ajuta la stabilizarea argilei fara a afecta aciditatea. Testati ambele metode pe o suprafata mica mai intai pentru a va asigura ca functioneaza pe tipul de sol argilos.

Plante de cultura de acoperire pentru sol argilos

Materia organica va face solul argilos mai usor de lucrat si mai bun pentru plante. Puteti folosi ingrasaminte, cum ar fi frunze tocate sau gunoi de grajd proaspat.

O alta alegere, si poate una mai usoara daca aveti timp si rabdare, este fixarea solului argilos cu culturi de acoperire. Va trebui sa le planificati din timp, deoarece doriti sa le plantati in gradina cu mult inainte de a planta legumele sau florile.

In functie de plantele de acoperire pe care le alegeti, puteti sa le cultivati si recolta inainte de a dezvolta seminte. Volumul lor va afana solul argilos si va adauga azot suplimentar pentru a stimula culturile de gradina mai tarziu.

Proprietati si culturi potrivite pentru solul argilos

Retentie de apa

Datorita compozitiei solului argilos, apa se mentine in sol foarte bine si formeaza o masa compacta.

Retentia de apa este destul de mare si poate duce la probleme precum blocarea apei si  dezvoltarea de infectii fungice ale radacinilor plantelor. De asemenea, radacinile plantelor ar putea avea dificultati sa se dezvolte in sol din cauza structurii rigide.

Greu de cultivat

Solul argilos poate fi mai dificil de sapat cu o cazma sau cu lopata din cauza structurii dure a solului uscat. Cultivarea solului umed argilos va agrava problema, deoarece va forma aglomerari dure, care pot fi greu de demontat.

In plus, solul ar trebui sa retina cantitatea necesara de apa, sa ofere o buna aerare si sa asigure absorbtia nutrientilor.

Datorita duritatii si structurii compacte a solurilor argiloase, terenul este in mod normal sarac in nutrienti.

Cu toate acestea, cu adaugarea de materie organica, cum ar fi compostul si gunoiul de grajd, structura solului si terenul pot fi imbunatatite.

Cele mai bune plante pentru sol argilos

Exista mai multe plante care pot fi cultivate pe un sol argilos. Acest tip de sol este benefic pentru culturi precum orezul, care necesita multa apa.

Solurile argiloase grele se incalzesc lent, asa ca plantarea culturilor de primavara devreme nu ar putea fi posibila.

Solurile argiloase grele sunt potrivite pentru culturi precum broccoli, varza de Bruxelles, varza (rosie si verde), varza (nap si savoia), conopida, fasole, mazare, cartofi si ridichi.

Ce pomi pot fi plantati in solul argilos

Multi pomi se dezvolta bine in solurile argiloase, inclusiv stejarul, frasinul si socul. Si pomii fructiferi precum marul si parul vor creste bine intr-un astfel de sol.

Arbusti pentru solul argilos

Exista o gama larga de arbusti care vor prospera in solul argilos. Ca regula generala, ei se preteaza mai bine conditiilor umede atunci cand sunt mai mari si cu radacini puternice.

Tipuri de sol argilos

In principal, exista patru tipuri de sol argilos care difera ca si caracteristici in functie de cantitatea de argila din sol. Acestea pleaca de la un procent de 10% argila si pot ajunge chiar si pana la 40%.

Dimensiunea particulelor de sol argilos

Argila are cea mai mica dimensiune a particulelor din orice tip de sol, particulele individuale fiind mici si pot fi vazute doar cu un microscop electronic. Acest lucru permite ca un numar mare de particule de argila sa existe intr-un spatiu relativ mic, fara golurile care ar fi in general prezente intre particulele mai mari de sol. Aceasta caracteristica joaca un rol important in textura neteda a argilei, deoarece particulele individuale sunt prea mici pentru a crea o suprafata aspra in argila.

Continutul organic al solului argilos

Argila contine putini nutrienti, fiind necesara fertilizarea daca doriti sa cresteti plante in sol argilos.

Fara adaos de material organic, solului argilos ii lipsesc de obicei nutrientii si micronutrientii necesari cresterii plantelor si a fotosintezei.

Solurile argiloase minerale grele pot fi de natura alcalina, ceea ce duce la necesitatea unor interventii suplimentare pentru a echilibra pH-ul solului.

Este foarte important sa testati solul greu de argila inainte de plantare pentru a determina atat pH-ul solului, cat si daca ii lipsesc nutrienti importanti, cum ar fi azotul, fosforul si potasiul.

Identificarea solului argilos

Exista multe teste pe care le puteti folosi pentru a identifica solurile argiloase. Daca este frecat intre degete, o proba de sol argilos se simte adesea alunecoasa si s-ar putea lipi de degete sau lasa urme pe piele.

Pamantul argilos frecat intre degete capata adesea un aspect stralucitor, spre deosebire de textura aspra pe care o puteti vedea la alte soluri.

Solurile argiloase nu se sfarama bine, iar o proba de argila poate fi de obicei intinsa usor fara a se rupe.

Cand sunt umede, solurile argiloase devin alunecoase si lipicioase; solul poate permite, de asemenea, apei sa se acumuleze pentru scurt timp inainte de absorbtie din cauza permeatiei lente.

Din punct de vedere vizual, solurile argiloase par solide, fara particule clare si ar putea avea o culoare rosie sau maro distincta in comparatie cu alte soluri

Avantajele solului argilos

Chiar si solul argilos are o serie de calitati. Datorita densitatii sale, acest sol retine bine umiditatea.

Tinde sa pastreze mai bine nutrientii decat alte tipuri de sol.

Motivul pentru aceasta este ca particulele care alcatuiesc solul argilos sunt incarcate negativ, ceea ce inseamna ca atrag si retin particule incarcate pozitiv, care sunt calciu, potasiu si magneziu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE