Ministrul agriculturii vorbeste despre subventia pentru tona de grau procesata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a anuntat ca s-ar putea acorda subventia pentru tona de grau procesata.

Anuntul a venit dupa o intalnire cu reprezentantii Romalimenta – Federatia Patronatelor din Industria Alimentara si ai ROMPAN – Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase.

Scopul intalnirii in cadrul careia a fost anuntata subventia pentru tona de grau procesata a fost de a-i prezenta ministrului Agriculturii dificultatile cu care se confrunta industria de morarit, panificatie si produse fainoase din Romania in ultima perioada. Discutiile au pornit de la o analiza amanuntita ce ia in calcul faptul ca problemele au inceput din anul 2020 cand, din cauza pandemiei SARS-COV2, a restrictiilor de circulatie, a intreruperilor multor activitati, in special HORECA, si desfasurarea activitatii scolare online, productia si vanzarile din sectorul de morarit-panificatie au inregistrat scaderi insemnate.

Avand in vedere ca preturile la energia electrica, gazele naturale si combustibili au cunoscut cresteri semnificative care au impact asupra industriei de morarit, panificatie si produse fainoase, reprezentantii patronatelor au facut cateva propuneri menite sa atenueze socul acestor scumpiri si sa permita populatiei accesul la produsele de panificatie.

„Subventia pentru tona de grau procesata este una dintre masurile pe termen scurt pe care vreau sa le analizez impreuna cu echipa din Minister. Pornind de la capacitatile de stocare a graului de care dispunem in acest moment, la nivel de tara, este deosebit de important ca in viitor productia de grau sa fie mutata in depozite. Romania produce grau, suntem recunoscuti la nivelul intregii Uniuni Europene, noi trebuie sa avem in vedere incurajarea procesarii si chiar directionarea acesteia catre unitatile zootehnice. Sa nu pierdem din vedere ca industria de morarit si panificatie in tara noastra este una performanta, este insa nevoie si de echipamente moderne pentru ca retehnologizarea fabricilor trebuie sa fie facuta periodic”, a afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.

Impozite speciale pentru procesatori

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat in domeniul constructiilor pentru salariatii din sectorul morarit, panificatie si produse fainoase, constituit ca un program pilot pentru lucratorii din sectorul agricol, pescuit si industria alimentara a fost o alta masura pe care reprezentantii patronatelor au propus-o in cadrul discutiei cu ministrul Adrian CHESNOIU.

„Trebuie sa avem grija de locurile de munca in agricultura si industrie alimentara, sa oferim salarii atractive lucratorilor din acest sector, astfel incat sa asiguram venituri decente oamenilor, dar si stabilitate sectorului. Exista deja un proiect de lege depus in Parlament, la care am lucrat impreuna cu colegii mei parlamentari, prin care ne dorim sa oferim facilitati fiscale celor care angajeaza in agricultura, industrie alimentara, silvicultura si piscicultura, pe modelul celor aplicate in domeniul constructiilor”, a completat ministrul Agriculturii.

Totodata, ministrul Agriculturii a mai afirmat ca ia in calcul sa aiba o discutie la nivelul aparatului guvernamental pentru acordarea de credite garantate de catre stat pentru subventionarea dobanzii pentru achizitia de sisteme energetice (panouri solare, eoliene, turbine etc.), precum si introducerea unui program pentru asigurarea independentei energetice, cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei.

La finalul intalnirii in cadrul careia s-a anuntat subventia pentru tona de grau procesata, oficialul MADR i-a asigurat pe reprezentantii patronatelor ca pot conta pe intreaga disponibilitate de colaborare a echipei sale pentru a servi interesele fermierilor romani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE