Digitalizarea: cum a economisit AFIR peste 400.000 lei, printr-o serie de bune practici

Facebook
Twitter

Digitalizarea a avut multiple beneficii pentru AFIR si a permis realizarea de economii substantiale. In principiu, au fost reduse cheltuielile cu hartia si cu tiparirea documentelor, anunta institutia.

Dupa ce in anul 2019 AFIR a avut costuri cu hartia de aproximativ 436.000 de lei, pentru urmatorii doi ani cumulati, AFIR a scazut costurile pentru hartie, reusind sa ajunga la costuri de aproximativ 400.000 de lei in total pentru 2020 si 2021.

Astfel, in fiecare din anii 2020 si 2021, a fost economisit peste 50% din volumul de hartie consumat in 2019.

Totodata, AFIR a realizat economii considerabile si in ceea ce priveste costul de tiparire a documentelor.

Citeste si: Conferinta de presa Adrian Oros: cand vor fi acordate platile pentru producatorii de legume

In acest sens, in 2019, pentru tonere si servicii de intretinere a imprimantelor din toate structurile agentiei s-au cheltuit 1,38 milioane de lei, iar, pentru anii 2020 si 2021, AFIR a avut costuri de 1,42 milioane de lei, economisind in fiecare din acesti doi ani aproximativ jumatate din valoarea cheltuita in 2019, cu o medie anuala de 0,7 milioane de lei costuri de tiparire in 2020 si una similara in 2021.

In ceea ce priveste consumul de hartie in AFIR, in 2019 acesta era de 12 milioane de pagini.

In 2020, odata cu venirea pandemiei si cu cresterea nivelului de digitalizare, consumul de hartie a scazut la 7,9 milioane de pagini, cu o economie de 4,1 milioane de pagini.

De asemenea, de la inceputul lui 2021 si pana in prezent, AFIR a utilizat si mai putine pagini decat in 2020, respectiv 5,4 milioane, inregistrand o economie semnificativa de 2,5 milioane de pagini fata de anul precedent.

Digitalizarea a permis economii de peste 6,5 milioane de pagini

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale este printre primele institutii in care procesul de digitalizare a fost implementat cu succes si a devenit in foarte scurt timp un exemplu de buna practica la nivel national si european, se precizeaza in comunicatul institutiei.

Depunerea cererilor de finantare de solicitantii de fonduri europene disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) se realizeaza online, dar au fost implementate si alte module aferente tuturor etapelor procedurale specifice proiectelor finantate de AFIR, cum ar fi achizitii online pentru proiectele contractate sau depunere online a cererilor de plata pentru rambursare.

De asemenea, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a implementat si solicita utilizarea semnaturii electronice in relatia cu solicitantii si beneficiarii PNDR 2020.

Directorul general al AFIR, Mihai Moraru, a explicat ca institutia se concentreaza in prezent pe construirea unor instrumente digitale suplimentare care sa ii sprijine pe beneficiarii agentiei.

„Digitalizarea atat de necesara mai ales in ultima perioada a fost realizata rapid si fara blocaje de catre AFIR, activitatea curenta si relatia cu beneficiarii nefiind afectata in niciun fel.

Mai mult, intregul proces de digitalizare a produs efecte directe, prin economisirea tiparirii documentelor necesare intregului flux procedural, obtinand un beneficiu dublu: financiar si ecologic.

Ne concentram in acest moment la nivelul institutiei pe construirea, in principal cu echipa IT a AFIR, care a ajuns la un nivel de profesionalism foarte inalt, a unor instrumente digitale web care sa sprijine si mai mult informarea si activitatea de implementare a beneficiarilor nostri.

In domeniul digitalizarii nu exista pauza, iar AFIR investeste in permanenta timp si profesionalism pentru a fi la zi cu cerintele unei societati din ce in ce mai mult concentrata pe servicii virtuale”, a precizat directorul general al AFIR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE