Extern: 2,5 milioane de pasari, sacrificate din cauza gripei aviare

Facebook
Twitter

Gripa aviara continua sa se raspandeasca rapid in Europa. Ministrul Agriculturii din Franta a declarat ca peste 2,5 milioane de pasari au fost sacrificate pana acum, pentru a preveni raspandirea virusului.

Mai mult, oficialul a declarat ca alte 1,3 milioane de pasari urmeaza sa fie sacrificate, ca masura preventiva.

Citeste si: MADR: au inceput dezbaterile pentru o serie de masuri de sprijin importante

Este pentru al doilea an la rand cand crescatorii de pasari din Franta sunt nevoiti sa recurga la o sacrificare in masa a efectivelor lor. Zona de sud-vest a Frantei, faimoasa pentru industria sa de foie-gras, s-a mai confruntat cu focare de gripa aviara care au impus sacrificarea a aproximativ 3,5 milioane de pasari, in principal rate, in perioada cuprinsa intre toamna anului 2020 si primavara lui 2021.

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE