Masura drastica luata de autoritatile germane: 29.000 de pui, sacrificati din cauza gripei aviare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa ce la o ferma avicola din Germania s-a descoperit un focar de gripa aviara, autoritatile au luat decizia de a sacrifica aproximativ 29.000 de pui, noteaza Reuters.

Focarul, confirmat intr-o ferma din Mecklenburgische Seenplatte, a dus la instituirea unei zone de observatie de 10 km, care va acoperi 482 de ferme din apropiere, unde se gasesc aproximativ 644.000 de pasari, informeaza autoritatile.

Pana acum, 11 ferme din Germania s-au confruntat cu focare de gripa aviara.

Autoritatile UE sunt ingrijorate ca o tulpina foarte contagioasa si periculoasa a gripei aviare se raspandeste rapid in Europa, punand in stare de alerta sectorul avicol, avand in vedere ca precedentele episoade au obligat sacrificarea a zeci de mii de pasari si au provocat pierderi economice importante.

Boala a fost descoperita in Franta, Olanda, Germania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Irlanda, Suedia si, recent, in Croatia, Slovenia si Polonia, dupa ce a lovit grav Rusia, Kazahstan si Israel.

Marea majoritate a cazurilor de gripa aviara sunt descoperite in randul pasarilor migratoare, insa au fost raportate si cazuri de infectie in randul pasarilor din ferme, ceea ce a condus, pana acum, la eutanasierea a cel putin 1,6 milioane de pui si rate din intreaga regiune.

In Olanda, cel mai mare exportator european de carne de pasare si oua, aproape 500.000 de pui au murit sau au fost sacrificati din cauza virusului in toamna acestui an, iar peste 900.000 de gaini au murit saptamana aceasta la o singura ferma din Polonia, au precizat autoritatile din cele doua tari.

„Riscul de transmitere la pasarile de ferma si de aparitie de noi cazuri in randul pasarilor salbatice este mai mare decat in ultimii doi ani, din cauza aparitiei unor diferite tipuri de virusuri de gripa aviara in Europa”, a declarat un purtator de cuvant de la Institutul Friedrich-Loeffler din Germania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE