Cresterea eficientei fertilizarii cu ajutorul instrumentelor digitale?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ingrasamintele sunt indispensabile pentru obtinerea unor productii ridicate. Preturile ingrasamintelor au atins cote nemaivazute, de aceea planificarea corecta a fertilizarii pentru obtinerea unor randamente maxime este prioritara.

Cum putem planifica corect lucrarea de fertilizare?

Calcularea necesarului de ingrasaminte complexe denumite in mod uzual NPK si a diferitelor tipuri de N pentru fiecare cultura si parcela in parte pot fi planificate manual utilizand formule de calcul complexe si o multitudine de informatii ceea ce necesita un anumit nivel de pregatire si timp. Trebuie luate in considerare mai multe aspecte, cum ar fi particularitatile solului, consumul specific al plantelor, tipul de ingrasaminte folosit, etapa de dezvoltare a plantelor etc. In plus, momentele optime de aplicare sunt importante, pe de o parte, trebuie respectata legislatia, pe de alta parte eficienta ingrasamintelor aplicate depinde de capacitatea plantelor de a prelua substante nutritive. Este oare posibil sa luam in considerare atat de multi factori la planificarea fertilizarii?

Instrumentele si programele digitale de planificare a fertilizarii pot face acest lucru

Programele de planificare a fertilizarii au parametri setati pentru un numar mare de culturi sunt usor de utilizat si accesibile tuturor fermierilor. O multitudine de informatii agronomice recunoscute la nivel mondial sunt incorporate in algoritmi de calcul si sunt ajustate specificului zonei. Dupa introducerea informatiilor necesare, cum ar fi productia preconizata, cultura anterioara, fertilizarea organica si minerala deja efectuata si caracteristicile solului, calculul se poate face in cateva secunde si rezultatul va fi afisat intr-un mod clar. Fertilizarea si nutritia plantelor – mai ales pentru acoperirea si echilibrarea necesarului de NPK – nu se limiteaza doar la un an de productie. Cum echilibram fertilizarea in rotatia culturilor?

Un program digital de calcul pentru aproximativ 100 de culturi

Planificarea aplicarii ingrasamintelor complexe NPK trebuie facuta pe termen lung, deoarece elementele nutritive precum potasiul si fosforul raman disponibile in sol pentru culturile urmatoare. Prin urmare, programele digitale de planificare trebuie sa fie capabile sa optimizeze calculul necesarului de elemente nutritive pentru  o rotatie a culturilor pe mai multi ani. Echipa de experti agronomi din cadrul Borealis L.A.T a dezvoltat programul de planificare a fertilizarii NutriGuide®.

Aceasta este un program digital disponibil pe internet in mod gratuit, care poate gestiona cu usurinta planificarea fertilizarii culturilor din ferma. De la fertilizarea cu complexe NPK pana la fertilizarea simpla cu N, NutriGuide®  calculeaza necesarul de elemente nutritive pe baza consumului specific al plantelor, alege cel mai potrivit produs Borealis L.A.T si ofera o lista a produselor recomandate pentru ca utilizatorul sa poata comanda usor si rapid necesarul de ingrasaminte.

Mai multe parcele – acelasi program digital

Introducerea manuala a unui numar mare de parcele in programul de  planificare necesita destul de mult timp.  Echipa de dezvoltare din cadrul Borealis L.A.T a creat programul NutriGuide® in asa fel incat importul tuturor parcelelor din ferma este posibil cu un simplu click. Datele provenite dintr-un fisier accesibil tuturor fermierilor in contul APIA poate fi importat usor, iar planul de fertilizare pentru diferite culturi si parcele, poate fi realizat in cateva minute si pentru o intreaga rotatie a culturilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE