Limitarile folosirii de azot in agricultura provoaca nemultumiri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cantitatile maxime de azot ce pot fi utilizate in agricultura vegetala, publicate intr-un draft, de MADR, nu sunt, in opinia fermierilor, suficiente pentru a acoperi necesarul de cultura.

Din acest motiv, Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt propune noi valori, care sa garanteze productivitatea culturilor.

Citeste si: MADR: au inceput dezbaterile pentru o serie de masuri de sprijin importante

Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt , membru al FNSLASC afiliat CSDR   si fondator al Uniunii Salvam Taranul Roman sustine demersurile  si adresele facute de  catre  Federatia Nationala a Cartofului din Romania si a Clubului Fermierilor Romani catre MADR cu propunerile de modificare privind forma supusa dezbaterii publice in data de 30.12.2021, a Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania.

Sustinem propunerea de a reanaliza obligatiile fermierilor prevazute la art. I, pct 2 , in anexa, la Domeniul: Mediu, schimbari climatice, bunele conditii agricole ale terenurilor – sectiunea Apa, SMR 1 si GAEC 1, unde se propune la punctul c), sectiunea (i) urmatoarele tipuri de culturi: porumb si sfecla de zahar, grau si rapita, alte culturi intrucat in forma actuala a documentului supus dezbaterii publice lipseste o indicatie clara privind zona de legume, categorie recunoscuta printr-un consum ridicat de substante chimice, care se propune sa fie incadrat la rubrica ”Alte culturi”.

In documentul Draft emis de catre MADR se mentioneaza cantitatea maxima admisa a N substanta activa/ha/an care va fi de 100 de kg, cantitatea mai mica decat cele 150 kg, prevazute la rubrica ”Porumb si sfecla de zahar” si cele de maxim 120 kg, prevazute la rubrica ”Grau si rapita”.

Conform tehnologiei de cultura – plan de fertilizare a legumelor in camp si in spatii protejate necesita o cantitatea de azot N substanta activa/ ha/an dupa cum urmeaza :

Tip de leguma Cantitate maxima de kg N substanta activa/ha/an Productie agricola estimata
Tomate camp 200 kg-270 kg 50-80 tone/ha
Tomate spatii protejate, ciclul prelungit 280-320 kg 80- 100 tone/ha
Ardei 280-300 kg. 50-80 tone/ha
Vinete 250 kg. 60 tone/ha
Morcovi 260 kg 70-80 tone/ha
Praz 220 kg 50-60 tone/ha
Ceapa 240 kg 60 tone/ha
Conopida 350-400 kg 40-50 tone/ha
Varza de toamna 260 kg 80 tone/ha
Telina de radacina 380-400 kg 60-80 tone/ha
Sfecla rosie 300 kg 50-60 tone/ha

 

In acest sens, va solicitam respectuos sa reveniti asupra acestei propuneri de modificare si sa permiteti folosirea unor valori maxime de kg N substanta activa/ha/an, sub forma unor segmentari in functie de diferitele categorii de legume, pe baza sugestiei mentionate mai sus.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE