Consultarile PNS continua: masurile pentru care se va acorda un sprijin mai mare

Facebook
Twitter

Consultarile cu entitatile publice si private implicate in elaborarea PNS au continuat luni, 17 ianuarie 2022, pe tema fiselor de interventii pentru investitiile in procesare si energie regenerabila.

Prezent la Bruxelles, la Consiliul de ministri AGRIFISH, Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, a participat la videoconferinta online pentru a sustine pozitia ministerului cu privire la aceste interventii si pentru a asculta propunerile partenerilor.

Una dintre principalele modificari a fisei de interventie vizeaza categoria beneficiarilor eligibili pe schemele de procesare, propunerea fiind de a ramane eligibile doar formele asociative, pentru a putea integra mai usor materia prima in procesare.

Citeste si: Limitarile folosirii de azot in agricultura provoaca nemultumiri

“Ne dorim sa dezvoltam sectorul de procesare, astfel incat materia prima produsa in Romania sa poata fi integrata intr-un circuit, din care sa rezulte cat mai multe produse finite, cu valoare adaugata, pentru echilibrarea balantei comerciale. Unul dintre aspectele care afecteaza negativ balanta comerciala este deficitul de capacitati de productie, astfel ca, principala modificare a interventiei vizeaza ridicarea plafonului sprijinului public, de la 2,5 milioane euro la 15 milioane euro,” a declarat ministrul CHESNOIU.

Interventiile prezentate in cadrul videoconferintei au facut referire la investitiile in:

  • procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii unor produse alimentare si produse transformate, altele decat cele prevazute in Anexa 1 a Tratatului de Functionare a Uniunii Europene;
  • conditionarea, procesarea si marketingul – produselor agricole si pomicole in afara exploatatiei prin intermediul formelor asociative;
  • cresterea eficientei energetice pentru unitatile de procesare existente.

Consultarea online a oferit tuturor partenerilor posibilitatea de a contribui cu propria experienta la imbunatatirea sectorului, la elaborarea unui PNS care sa ofere instrumentele necesare valorificarii si integrarii productiei, precum si asigurarii unui flux continuu de aprovizionare a pietei cu produse la standarde adecvate.

La consultari au mai participat: Sorin MOISE – secretar de stat, Daniela REBEGA – director general AMPNDR, Cristiana CONSTANTINESCU – director in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Agricole (AFIR), Andreea AGRIGOROAEEI – director AMPNDR, precum si reprezentanti ai APIA, AFIR, si ai organizatiilor importante din zona dezvoltarii rurale, a agriculturii si a mediului asociativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE