ANSVSA: nou focar de gripa aviara, in apropiere de granita cu Romania

Facebook
Twitter

Ungaria a notificat Comisia Europeana cu privire la un focar de gripa aviara, izbucnit la mai putin de 10 kilometri de granita cu Romania, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

„Focarul a fost confirmat intr-o ferma comerciala de rate, situata langa localitatea Csengerujfalu din judetul Szabolcs-Szatmar-Bereg.

Efectivul afectat este de 37.462 de pasari. Autoritatile maghiare au initiat masurile de urgenta, inclusiv uciderea intregului efectiv de pasari si implementarea conforma a zonelor de protectie (3 km) si supraveghere (10 km), aferente noului focar”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, zona de supraveghere (10 km) stabilita ca urmare a depistarii acestui focar de gripa aviara include 8 localitati din judetul Satu Mare, respectiv Boghis, Domanesti, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian si Traian.

Citeste si: Finantare pentru construirea de garduri electrice in stane

Prin urmare, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare a intreprins unele masuri.

Astfel, s-a intocmit un plan privind instituirea masurilor din zona de supraveghere instituta in jurul focarului si s-a trimis la Centrul Local de Combatere a Bolilor spre aprobare.

De asemenea, s-a dispus efectuarea recensamantului si examinarea clinica a pasarilor din exploatatiile cu palmipede, galinacee si altele.

In acest context, toate DSVSA (Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, n.r.) judetene vor transmite in regim de urgenta catre toti fermierii din industria avicola instructiuni punctuale cu privire la respectarea cu strictete a procedurilor generale si specifice de biosecuritate.

„Acestea vizeaza cu precadere activitatea de dezinfectie, precum si gestionarea substantelor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de incaltaminte, de maini si rutiere de la nivelul exploatatiei comerciale de pasari, iar eficienta actiunilor de decontaminare trebuie verificata prin teste specifice cu rezultate conforme”, se mai precizeaza in comunicat.

Totodata, reprezentantii ANSVSA sustin ca trebuie acordata o atentie speciala punctelor cu un grad inalt de risc de patrundere a virusului, respectiv: imprejmuirea continua, dezinfectorul rutier (nu se va intra in exploatatia comerciala inainte de dezinfectia rotilor, in special partea rulanta a lor, iar ulterior dezinfectiei, mijlocul de transport va stationa pe perioada de contact prevazuta in prospectul produsului utilizat), verificarea structurala si operationala a filtrului sanitar, precum si a spatiului SNCU si a spatiului tampon de la intrarea in fiecare hala/adapost.

Potrivit ANSVSA, se va acorda atentie sporita asupra unor puncte critice de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale, precum actiunile de dezinfectie, dezinsectie si deratizare trebuie sa fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar de libera practica imputernicit organizat in conditiile legii, cu care proprietarul exploatatiei comerciale de pasari a incheiat contract oficial, acestea fiind executate de catre o unitate autorizata sanitar-veterinar sau de catre persoane atestate profesional sa execute acest tip de actiuni.

De asemenea, se va acorda atentie sporita in ceea ce priveste miscarea persoanelor in exploatatiile comerciale de pasari, care se va face in mod restrictiv, iar accesul vizitatorilor in zona de productie a exploatatiilor comerciale de pasari este permis numai dupa o perioada de asteptare de minimum 3 zile de la ultimul contact cu pasarile domestice si salbatice.

Totodata, personalului angajat in cadrul exploatatiei comerciale de pasari nu poate desfasura activitati similare in alte exploatatii de pasari, iar furajele trebuie sa provina dintr-o unitate autorizata/inregistrata sanitar-veterinar si trebuie sa fie transportate in autovehicule special destinate si inregistrate sanitar-veterinar pentru acest scop.

Conform sursei citate, furajele trebuie depozitate in spatii sau containere inchise sau ambalate astfel incat sa nu fie expuse accesului pasarilor salbatice, iar restul de furaje ramase in hranitori sau in conductele de furajare nu trebuie sa fie utilizate la seria urmatoare de pasari.

„In functie de evolutia epidemiologica a bolii in Ungaria, ANSVSA va actualiza informatiile si va impune, dupa caz, aplicarea de noi masuri”, se mai spune in comunicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE