ANSVSA: trei focare de gripa aviara, confirmate in judetul Mures. Ce masuri au luat autoritatile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ANSVSA, trei focare de gripa aviara au fost depistate in localitatile Santana, Cozma si Grebenisu de Campie din judetul Mures, in gospodarii ale populatiei, unde au fost impuse restrictii de miscare a pasarilor, a furajelor sau a personalului exploatatiilor avicole.

Descoperirea a fost facuta in urma verificarilor privind trasabilitatea pasarilor comercializate din exploatatia comerciala din Ungheni, care detinea 180.000 de pasari, si unde zilele trecute a fost depistat un focar de gripa aviara.

De asemenea, au fost finalizate finalizat actiunile de eutanasiere a pasarilor existente in focar, de ecarisare si au fost demarate cele de curatenie si de dezinfectie. In jurul focarelor s-a delimitat o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe o raza de 10 km, unde s-au luat masuri de restrictie severe de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport.

In cele trei localitati din Mures unde au fost depistate focare de gripa aviara erau 349 pasari, respectiv 31 in Santana, 188 in localitatea Cozma si 119 pasari in Grebenisu de Campie.

ANSVSA precizeaza ca, in perioada 10 – 12 mai, au avut loc videoconferinte cu Directiile sanitare veterinare judetene, pentru a se urmari stadiul implementarii masurilor adoptate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel national, pentru o perioada de 30 de zile.

„In cadrul acestor intalniri, au fost discutate si analizate ultimele informatii din anchetele epidemiologice si stadiul stabilirii trasabilitatii pasarilor din exploatatia comerciala din localitatea Ungheni, judetul Mures. Totodata, se monitorizeaza rezultatele actiunilor de control organizate in comun de catre structurile teritoriale ale ANSVSA si Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale in trafic si in Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizeaza transporturile de pasari vii si de produse provenite de la acestea”, se mentioneaza in comunicat.

Ca urmare a acestor controale, au fost depistate si sanctionate mai multe abateri, in urmatoarele judete: Mures – activitate de comercializare a pasarilor fara documente sanitare veterinare, fiind aplicata o sanctiune contraventionala de 600 lei; un mijloc de transport cu pasari fara documente sanitare veterinare, sanctiunea contraventionala fiind in valoare de 3.000 de lei; Arad – 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret pasari – sanctiuni de 12.000 de lei; Olt – 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret pasari – amenzi de 4.320 de lei; Vaslui – doua mijloace de transport animale vii care nu respectau conditiile de bunastare (densitate pui depasita) pentru care au fost emise doua avertismente.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE