Crescatorii de animale primesc un sprijin financiar de la stat. Care este valoarea?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Peste 95.000 de crescatori de animale vor primi un sprijin financiar in valoare de 454 milioane de lei. Scopul masurii este compensarea pierderilor inregistrate in ultimii 2 ani, din cauza pandemiei, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

“Sprijinim crescatorii de animale prin acordarea unui ajutor de stat pentru a compensa si a contracara o parte din pierderile pe care fermierii le-au inregistrat in ultimii doi ani, cauzate de restrictiile sanitare si perturbarea lanturilor de aprovizionare. Prin acordarea acestui sprijin in valoare totala de aproape 454 de milioane de lei, complementar celorlalte programe de sprijin destinate sectorului zootehnic, oferim fermierilor ajutorul de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatea in conditii de normalitate”, a declarat Chesnoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale transmis AGERPRES.

Citeste si: Atentie la alimentele cumparate. Produse pentru masa de Paste care contin pana la 152 de E-uri

Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectoarele bovine, suine si avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19 a fost adoptata joi, de Guvern.

Actul normativ reglementeaza speciile, beneficiarii, criteriile de eligibilitate, documentele justificative, durata schemei si valoarea ajutorului de stat, precum si regulile procedurale pentru implementarea schemei de ajutor de stat.

In sectorul bovine, ajutor de stat vor primi crescatorii persoane fizice, persoane juridice, intreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, care, in anul 2022, desfasoara activitate de crestere a bovinelor.

In sectorul suine, fondurile merg catre crescatorii intreprinderi individuale si familiale, persoane fizice autorizate, dupa caz, precum si persoane juridice care, in anul 2021, au desfasurat activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor in exploatatii autorizate sanitar veterinar.

In sectorul avicol, ajutoare de stat vor primi crescatorii de pasari intreprinderi individuale si familiale, persoane fizice autorizate, dupa caz, precum si persoane juridice care, in anul 2021, au desfasurat activitate de reproductie tineret si adulte si/sau de incubatie si/sau de crestere a pasarilor pentru carne sau de crestere a tineretului de inlocuire si a gainilor adulte pentru oua consum in exploatatii autorizate sanitar veterinar.

Beneficiarii estimativi ai acestei scheme de ajutor de stat vor fi circa 95.000 de crescatori de bovine si aproximativ 600 de fermieri din sectoarele suine si avicol.

Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat este de 453,899 milioane de lei si este repartizata astfel: 170,250 milioane de lei pentru sectorul bovine, 167,649 milioane de lei pentru sectorul suine si 116 milioane de lei pentru sectorul avicol.

Potrivit MADR, in sectorul bovine, ajutorul de stat se acorda beneficiarilor, in scopul compensarii pierderilor cauzate de pandemie in semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu varsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adauga si bovine cu varsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, in exploatatie cu cod ANSVSA, inregistrate in RNE. Cuantumul pe cap de animal se calculeaza prin raportarea plafonului prevazut la efectivul total de bovine eligibile.

In sectorul suine, ajutorul de stat se acorda beneficiarilor, astfel: pentru capacitatea de productie in conditii minime de bunastare detinuta in anul 2021, echivalent UVM, in functie de categoriile de suine, respectiv suine la ingrasat si/sau scroafe si scrofite montate, denumite in continuare animale de reproductie femele, cu scopul de a mentine exploatatia in bune conditii tehnologice; pentru efectivele de suine, echivalent UVM, respectiv efectivul mediu anual aferent anului 2021/efectivul mediu anual eligibil in Masura 14 – Bunastarea animalelor in anul 2021 pentru categoria de animale de reproductie femele si/sau efectivul livrat in anul 2021/efectivul eligibil in Masura 14 – Bunastarea animalelor in anul 2021 pentru categoria de suine la ingrasat.

Cuantumul ajutorului de stat in sectorul suin este de 10 euro/UVM, echivalent in lei pentru capacitatea de productie in conditii minime de bunastare.

In sectorul avicol, cuantumul pe UVM se calculeaza prin raportarea plafonului alocat la efectivul total de pasari eligibile, echivalent UVM, si la capacitatea totala de productie a statiilor de incubatie, echivalent UVM.

Ajutorul de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol se acorda astfel: pentru efectivele de pasari, echivalent UVM, respectiv efectivul mediu anual de gaini rase grele/gaini ouatoare aferent anului 2021/efectivul mediu anual de gaini rase grele/gaini ouatoare eligibil in Masura 14 – Bunastarea animalelor in anul 2021 si/sau efectivul de pui de carne cu varsta peste 35 zile si/sau pui de curca cu varsta peste 71 zile, livrati in 2021/efectivul eligibil in Masura 14 – Bunastarea animalelor in anul 2021 si/sau efectivul mediu anual de tineret de reproductie aferent anului 2021 si/sau efectivul mediu anual de tineret de inlocuire pentru gaini ouatoare aferent anului 2021 si pentru capacitatea de productie detinuta in anul 2021, echivalent UVM, aferenta unei serii de pui eclozionati.

Valoarea totala a ajutorului acordat unui beneficiar nu poate depasi echivalentul in lei a 290.000 euro.

Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat este de 20 de zile, incepand cu ziua urmatoare intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 30 iunie 2022.

Incepand cu data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordarii ajutorului de stat, se stabileste eligibilitatea beneficiarului si se poate constitui obligatia de plata a acestui ajutor de stat, subliniaza documentul citat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE