Cresc ingrijorarile in Franta, dupa ce gripa aviara se extinde. Ce masuri au luat autoritatile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa ce o forma severa a virusului gripei aviare a fost descoperita in tarile vecine ale Frantei, respectiv Belgia si Luxemburg, autoritatile din hexagon au ridicat nivelul de alerta privind aceasta amenintare si au inasprit restrictiile, anunta Ministerul Agriculturii de la Paris.

Virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit saptamana aceasta la rate, gaini, curcani si porumbei aprtinand unei gospodarii din regiunea Ardeni, toate animalele fiind sacrificate, ca masura de precautie. Este ingrijoratoare situatia provocata de virusul gripei aviare. De la 1 august, au fost detectate 25 de cazuri in Europa, la pasari de curte dar si salbatice”, a informat Ministerul Agriculturii.

Saptamana trecuta au fost raportate doua cazuri de H5N8 in Belgia, un altul in Luxemburg, care avea legatura cu cel din Belgia. Cele mai recente cazuri au determinat Franta sa creasca evaluarea riscului la “moderat” de la “neglijabil”, astfel incat in unele zone pasarile vor fi tinute inchise, a precizat Ministerul Agriculturii.

Institutia sustine ca aceste cazuri nu compromit statutul Frantei de tara libera de virusul gripei aviare, obtinut din nou dupa precedenta epidemie.

Din cauza focarelor de gripa aviara unele tari care importa carne de pasare, in special din Asia, pot impune restrictii comerciale la produsele din carne de pasare.

Iarna trecuta, Franta a sacrificat aproximativ trei milioane de pasari, pentru a stopa raspandirea virusului gripei aviare.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ productia de carne de pasare la inceputul lui 2014 in Asia si la finele acelui an s-a raspandit si in Europa.

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni, insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE