China, achizitii record de porumb. Navele trebuie sa astepte o luna pentru a intra in port

Facebook
Twitter

In ultimele luni, China a pornit un sir record de achizitii de porumb, iar in unele zone din sudul tarii, traficul portuar este atat de mare incat vasele trebuie sa astepte chiar si 30 de zile pana a le fi permis accesul in porturi,  noteaza Bloomberg.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, cel putin doua nave incarcate cu porumb din SUA au asteptat mai multe saptamani pana cand, in sfarsit, joi li s-a permis sa acosteze. Nava Priscilla incarcata cu 71.400 de tone de porumb a asteptat sa intre in portul Zhanjiang din provincia Guangdong inca din 11 mai, iar nava Krini, cu 75.100 de tone de porumb, a asteptat din data de 16 mai sa intre in portul Huangpu din aceiasi provincie din sudul Chinei.

Achizitiile de porumb ale Chinei au explodat in acest an, pe masura ce efectivele sale de porcine isi revin dupa pesta porcina africana. In primele patru luni ale acestui an, importurile de porumb au crescut de patru ori comparativ cu perioada similara a anului trecut, importurile de sorg au crescut de cinci ori in luna aprilie, iar importurile de orz s-au majorat si ele. Congestionarea traficului si intarzierile intampinate de nave la descarcare ar putea creste costurile cu materiile prime pe care guvernul de la Beijing se chinuie sa le tina sub control.

Comisia Nationala de Dezvoltare si Reforma (NDRC), principalul organism de planificare economica din China, a atras recent atentia asupra necesitatii gestionarii unor lanturi de aprovizionare lungi si complexe, cand vine vorba de stabilizarea preturilor, si a indemnat autoritatile regionale sa mentina aprovizionarea cu toate produsele necesare, de la porumb la carne de porc si legume.

Un cumparator chinez a declarat ca transportul sau de porumb din SUA a ajuns in luna februarie, dar a fost nevoit sa astepte o luna inainte de a putea acosta la portul Nantong din provincia Jiangsu, din estul Chinei, ceea ce i-a provocat taxe de stationare prelungita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE