Reuters: cel mai mare exportator de grau din lume majoreaza pretul painii. Care sunt cauzele?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producatorii de paine din Rusia, tara care inregistreaza cele mai mari exporturi de grau din lume, au anuntat retailerii ca pretul painii urmeaza a fi majorat in viitorul apropiat, pe fondul cresterii principalelor costuri, precum cele de productie, si a lipsei unor masuri de sprijin care sa-i sustina, noteaza Reuters.

Rusia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de grau, a introdus, incepand de la finele anului trecut, o serie de restrictii la exporturile de cereale si plafonari de preturi la uleiul de floarea soarelui si zahar in sistemul de retail, in speranta ca astfel va fi redus efectul inflationist al majorarii preturilor la alimente pe piata interna.

In timp ce preturile de retail pentru uleiul de floarea soarelui si zahar sunt stabile, in cazul producatorilor de paine au crescut au declarat unii dintre acestia pentru Kommersant. Acestia au adaugat ca au crescut si preturile la margarina, precum si costurile cu ambalarea si transportul.

In replica, Ministerul rus al Agriculturii a apreciat ca nu exista motive pentru o majorare semnificativa a preturilor la paine deoarece preturile interne la grau au scazut cu 7,2% in acest an. In paralel, preturile la painea din faina de grau au crescut in Rusia cu 4,6% de la inceputul anului. Ministerul rus al Agriculturii a adaugat ca producatorii de paine primesc subventii de la stat, de doua ruble (0,027 dolari) pe kilogram, pentru a nu majora preturile.

Cu toate acestea, producatorii de paine au declarat pentru Kommersant ca aceste subventii nu acopera decat o parte din costurile lor majorate, iar unii dintre acesti producatori au spus ca au decis sa nu incerce sa obtina aceste subventii de la stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE